Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Koronavirus: Pogrebne storitve v času epidemije

Zaradi obvladovanja širjenja nalezljive bolezni koronavirus je potrebno v primeru smrti in izvedbe pogreba v času epidemije koronavirusa spoštovati smernice Vlade Republike Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zdravniške stroke in Župnije Žiri.

Za pogrebe na območju Občine Žiri, ki se opravljajo na Pokopališču Dobračeva, je za področje pogrebne in pokopališke dejavnosti treba spoštovati naslednje preventivne ukrepe:


Prijava in organizacija pogrebov

V času trajanja epidemije se prijava in organizacija pogrebov izvaja izključno preko telefona ali elektronske pošte izvajalcev pogrebov:

  • Akris d.o.o.: tel. št. 041 756 173 ali 031 742 011, e-pošta: akris@siol.net
  • Hipnos d.o.o.: tel. št. 051 620 699, e-pošta: hipnos@hipnos.si

O lokaciji grobnega polja se z Občino Žiri dogovori izvajalec pogreba neposredno, brez obiska svojcev pokojnega na Občini Žiri.

Naročilo cerkvenih pogrebov pri žirovskem župniku g. Andreju Jemcu je mogoče samo preko telefona na številki 040 395 979 ali elektronske pošte na naslovu andrej.jemec@rkc.si 


Sprememba protokola pogrebne slovesnosti

Pogrebne slovesnosti na pokopališču se izvajajo zunaj, torej izven zaprtega prostora, in le v najožjem družinskem krogu do največ 10 ljudi.

Ob grobu se izvede le najožji strokovni protokol pogrebne slovesnosti oziroma cerkveni pogreb s krajšim obredom ob grobu, ki zagotavlja pietetno izvajanje pogreba.

Pogreb izvede pogrebno moštvo (zastava in simbol). Pogrebna slovesnost naj poteka brez spremljevalnih dogodkov (govori, pevci, trobenta ipd.). V primeru več pogrebov na isti dan naj se med dvema pogreboma zagotovi premor najmanj dveh ur.


Mrliške vežice

Mrliške vežice so do preklica zaprte. Slovo od pokojnika poteka do največ dve uri pred pokopom. Slovo se opravi pred mrliško vežico oziroma grobom. Do preklica je prepovedana tudi uporabo čajne kuhinje na pokopališčih.


Izražanje sožalja

Udeleženci pogreba naj se izogibajo tesnim telesnim stikom in dotikom. Upoštevajte primerno razdaljo med udeleženci pogreba (vsaj 1,5 metra med dvema posameznikoma). Sožalje naj se izrazi brez običajnega stiska rok ali objema.


Navodila svojcem v primeru smrti osebe, okužene ali s sumom na okužbo s koronavirusom

V primeru pokojnikove znane okužbe ali suma na okužbo s koronavirusom naj svojci umrlega ne oblačijo, obračajo ali se kakorkoli dotikajo.

Svojci naj pokličejo izbranega osebnega zdravnika ali (izven delovnega časa osebnega zdravnika) dežurno ambulanto Nujne medicinske pomoči Škofja Loka (04 502 00 70) in ob tem opozorijo, da gre za pokojnika, ki je bil okužen s koronavirusom.

Nujno je potrebno slediti navodilom zdravstvenega osebja pred, med in po opravljenem mrliškem pregledu.

Bistveno je, da se svojci pokojnika ne dotikajo in si razkužujejo roke.

 

 

Oglejte si tudi