Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
5°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Koronavirus: Pravljica o zmaju Koronarju, ki ga lahko premagamo

Spoštovani starši, dragi otroci,

pravljice so naše vedno dobrodošle prijateljice. Še toliko bolj, če nas obiščejo, kadar nas je strah, ko nas tarejo skrbi ali ko se počutimo nemočne. Kot na primer sedaj, ko so naše misli in podobe prezaposlene s težavami zaradi koronavirusa. Zato mnogi izmed nas – otroci, pa tudi odrasli –, v tem trenutku doživljamo stres in negotovost, s kakršno se nismo še nikoli soočili.

K sreči pa imamo ob sebi tudi prijatelje, ki nam lahko pomagajo. Poleg resničnih junakov – zdravnikov, medicinskih sester, reševalcev, gasilcev in drugih – so z nami tudi junaki, ki nas lahko v domišljiji odpeljejo tja, kjer se spopadejo z vsem, kar v našem svetu ni v redu, in – kar je tudi pomembno – v tem spopadu zmagajo. Naši junaki so prijateljstvo, pogum in srčnost, ki prej ali slej stvari spet postavijo na svoje pravo mesto. Najprej v pravljici, že takoj nato pa tudi v naših življenjih!

S tem namenom vam predstavljamo

Pravljico o hudobnem zmaju Koronarju
in o tem, kako so ga ljudje s skupnimi močmi premagali

Terapevtska pravljica, ki jo v branje priporoča tudi Društvo psihologov Slovenije, je odgovor na otroške stiske zaradi velikih sprememb, ki jih je v njihovo življenje in življenje družin prinesla epidemija. Otrokom pomaga razumeti, staršem pa pojasniti, kaj je vzrok trenutnega stanja in nas vse predvsem opogumiti, da bomo koronavirus s skupno zavzetostjo in upoštevanjem navodil stroke zagotovo premagali. Obenem pravljica med nami širi občutek za igrivost in smeh, ki vedno pozitivno delujeta na naše počutje.

Napisali sta jo dramaturginja in velenjska lutkarska mojstrica Alice Čop ter njena sestra Klára Veselská iz češke Prage, ki je otroška klinična psihologinja in psihoterapevtka, na različne načine pa jima je pomagalo tudi nekaj zelo ustvarjalnih otrok in odraslih.

Upamo, da vam bo pravljica všeč, da jo boste starši skupaj z otroki prebirali polni zdravja in trdno odločeni, da se ne boste pustili premagati zmaju Koronarju! Ob tem ste vabljeni, da pravljico prilagodite žirovskemu lokalnemu izročilu! Je zmaj Koronar brat od žirovskega Lintverna? Je tudi Koronar doma pod Žirkom? ...

Pravljica je dostopna v prilogi in na povezavi.

 

Dokumenti, priloge: ZMAJ_KORONAR

 

Oglejte si tudi