Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Zbiranje do največ 10 ljudi, strežba le za mizami, omejitve tudi v trgovinah

Zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja je slovenska vlada sprejela dva odloka (povezava): »Odlok o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji ter prepovedi prometa posameznih vrst blaga in izdelkov v času zbiranja ljudi« ter »Odlok o dopolnitvah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji«.

S prvim odlokom se prepoveduje zbiranje nad 10 ljudi, za vsa druga zbiranja, npr. ogranizirane kulturne ali športne prireditve, pa se lahko zbere do 500 ljudi, vendar organizator potrebuje pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Na teh shodih, prireditvah ali drugih oblikah zbiranja ni dovoljena strežba oziroma pogostitev s hrano.

Drugi odlok določa, da je opravljanje gostinske dejavnosti strežbe jedi in pijač v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno le gostom, ki sedijo, pri čemer mora biti med osebami 1,5 metra razdalje, izjema so osebe iz istega gospodinjstva, omejitev pa tudi ne velja za osebni prevzem jedi in pijač. Določeno je tudi, da se število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom (trgovinski centri in posamezne trgovine, banke, pošte, lekarne, zavarovalnice) omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko.

Kot je veljalo že do sedaj, je v zaprtih javnih prostorih še naprej obvezna uporaba zaščitih obraznih mask, umivanje oz. razkuževanje rok in upoštevanje medsebojne razdalje vsaj 1,5 metra med osebami.

Hvala za razumevanje.

Oglejte si tudi