Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Postopno rahljanje ukrepov in nujna previdnost

Ker zdravstveni podatki za Slovenijo kažejo napredek pri premagovanju epidemije koronavirusa, je na državni in lokalni ravni prišlo do rahljanja ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. V Žireh zaenkrat še ni uradno zabeležene okužbe z virusom. Potrudimo se, da tako ostane čim dlje!

Ukrepi glede gibanja, ki jih že poznamo
18. aprila je začel veljati nov vladni odlok o začasni prepovedi zadrževanja na javnih površinah in gibanju zunaj svojih občin (povezava). Tudi po tem odloku je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije koronavirusa še naprej prepovedano gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah, dostop na javne kraje in površine ter gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča, razen ko odlok dopušča izjeme.
Med izjeme, ki smo jih že poznali, odlok šteje na primer dostop do trgovin, lekarn, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti ter varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov.

Novosti glede gibanja
Poleg tega pa so po novem v občini prebivanja dopuščene tudi nekatere športne dejavnosti, zunaj občine prebivanja pa tudi vzdrževalna ter sezonska dela na zasebnih zemljiščih.

1. Šport in rekreacija v občini prebivališča

Posameznik lahko, ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb, na prostem oziroma odprtih javnih krajih v občini prebivališča (v javnih parkih in na drugih sprehajalnih površinah) posamično izvaja športne in rekreacijske dejavnosti (npr. tek ali kolesarjenje) ali izvaja takšno športno in rekreacijsko dejavnost, pri kateri ni mogoč stik z drugimi posamezniki (npr. tenis, badminton, balinanje).

2. Dostop na zasebna zemljišča izven občine prebivališča zaradi vzdrževalnih del

Prav tako je posameznikom in skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva, zaradi izvajanja vzdrževalnih del ali sezonskih opravil dovoljen prihod, odhod in zadrževanje na zasebnem zemljišču ali objektu zunaj občine prebivališča.

Pri gibanju in zadrževanju, ki je dopuščeno zaradi vzdrževalnih del in opravil na zasebnem zemljišču, mora imeti posameznik pri sebi:

  • izpisek iz zemljiške knjige ali drugo listino, s katero dokazuje pravico do uporabe zemljišča ali objekta in
  • lastnoročno podpisano čitljivo izjavo, ki vsebuje nekatere osebne podatke in med razloge za takšno zadrževanje (povezava do vzorca izjave).

Dostop na zasebno zemljišče ali objekt v občino zunaj občine prebivališča je dovoljen le po najbližji javni cesti ali javni poti. V času zadrževanja na zasebnem zemljišču ali bivanja v objektu se mora posameznik izogibati stikom z drugimi posamezniki ali skupinami oseb, razen če gre za izjeme, kot so npr. družine. Zaradi preprečitve nenujnih stikov med ljudmi pa v občini zadrževanja ni dovoljen dostop do storitev (trgovine, lekarna, pošta), ki so sicer na voljo v občini bivališča.


Odpirajo se dodatne trgovske in storitvene dejavnosti
Dodatno je vlada sprejela še nekatere spremembe odlokov.
Od ponedeljka, 20. aprila, bodo za potrošnike ponovno odprte prodajalne:

  • prodajalne, ki prodajajo predvsem gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo,
  • specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles,
  • kemične čistilnice,
  • servisne delavnice,
  • med drugim vulkanizerske, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, kot so vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles,
  • storitvene obrti, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki (vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela),
  • mogoč bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

V teh prodajalnah bodo lahko med 8. uro in 9.30 nakupovali le kupci iz ranljivih skupin (invalidi, nosečnice in starejši od 65 let).
Od 20. aprila bo tudi spet mogoče opravljati tehnične preglede vozil in izvajati druge postopke, povezane z registracijo motornih vozil, ter delo v tahografskih delavnicah. Dejavnosti se lahko izvajajo le, če so upoštevana vsa priporočila za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom. Kljub temu je veljavnost vozniških dovoljenj in prometnih dovoljenj podaljšanja do 19. junija.

Dostopnost drugih storitev lahko pričakujemo po prvomajskih praznikih
S 4. majem bodo potrošnikom na voljo tudi nekatere druge storitve, med njimi storitve frizerskih in kozmetičnih salonov, prodajaln do velikosti 400 kvadratnih metrov, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, ter saloni za nego psov in mačk ter drugih živali.

Nujna pazljivost: uporaba zaščitne opreme, razkuževanje in primerna razdalja
Čeprav se ukrepi za preprečitev širjenja koronavirusa postopa rahljajo, pa to še ne pomeni, da virusa ni več nami. Zato je potrebno še naprej ostati pozoren na spoštovanje preventivnih ukrepov, ki so veljali že do sedaj.
V živilske, gradbene in tehnične trgovine naj vstopajo in se tam srečujejo le zdravi ljudje. Pred vstopom v prostore sta za stranke obvezna uporaba zaščitne maske (ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrije nos in usta) in razkuževanje rok.
V trgovinah je potrebno zagotaviti 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, redno in učinkovito prezračevanje prostorov, razdalja med čakajočimi na blagajni mora biti najmanj dva metra, prav tako je v trgovinah obvezno redno razkuževanje nakupovalnih vozičkov in košar.
Za ustrezno in redno higieno morajo skrbeti tudi zaposleni, pri delu s strankami pa morajo nositi zaščitno masko in ustrezno opremo, ki jo tudi sicer uporabljajo pri rednem delu. Na delo zaposleni ne smejo prihajati bolni, ob morebitnih bolezenskih znakih nalezljive bolezni pa morajo o tem po telefonu obvestiti delodajalca.

Oglejte si tudi