Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

Gradnja odprtega širokopasovnega omrežja predvidena v naslednjem letu

Decembra 2018 se bo začelo projektiranje obeh central, ki bosta pokrivali občino Žiri. Ta dela bodo trajala tri do šest mesecev, sledi gradnja, ki je predvidena jeseni 2019. Celoten projekt vodi in izvaja podjetje RUNE-SI, d. o. o. Občina je pri projektu partner le pri komunikaciji z uporabniki, nima pa nobenih stroškov.

RUNE UPRAVIČENCI IN UPRAVIČENCI IZ BELIH LIS

Priključek bodo lahko dobila vsa gospodinjstva, ki so na seznamu RUNE upravičencev. Ta seznam je dostopen na spletni povezavi http://www.ruralnetwork.eu, naslove pa lahko občani preverijo tudi na telefonski številki 05 937 77 72. Če določenega gospodinjstva ni na seznamu RUNE, obstaja verjetnost, da je na seznamu belih lis. Za končnega uporabnika to pravzaprav ne predstavlja bistvene razlike, saj bodo tudi gospodinjstva, ki spadajo v tako imenovano belo liso, dobila možnost priključitve na odprto optično omrežje pod enakim pogoji. Po vsej verjetnosti bo omrežje gradilo isto podjetje, le časovna dinamika bo morda malo zamaknjena, saj mora Ministrstvo za javno upravo najprej speljati vse postopke, da se lahko gradnja odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije GOŠO 3 začne.

Če gospodinjstva ni na nobenem izmed seznamov, se mora glede možnosti izgradnje omrežja najprej obrniti na obstoječega ponudnika storitev. Če slednji zagotovi, da v nadaljnjih treh letih nima namena graditi optike, mora gospodinjstvo to sporočiti na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS), da se naknadno uvrsti na seznam belih lis.

NAROČANJE PRIKLJUČKOV

Nekaj mesecev pred pričetkom gradnje se bo začelo naročanje priključkov. Pred tem bo informativni sestanek, na katerem bodo lahko občani izvedeli, kako priključek naročiti. Gospodinjstvo bo moralo izpolniti in podpisati pogodbo, ki jo po pošti ali internetu (skenirana podpisana pogodba) vrnejo izvajalcu (RUNE). Ta pripravi predračun in ga skupaj z obeh strani podpisano pogodbo vrne naročniku. Ti morajo plačati predračun pred pričetkom del.

Strošek na priključek bo 150 evrov. Ta strošek je za vse enoten ne glede na to, ali se priključek izvede po tleh ali po zraku, zajema pa preboj, inštalacijo optičnega pretvornika, razvod znotraj objekta do desetih metrov in inštalacijo modema. Vsa inštalacija razen modema postane last gospodinjstva, modem pa ostane v lasti RUNE, da ga lahko popravlja in zamenjuje na lastne stroške (v nasprotnem primeru bi to bil strošek gospodinjstva).

GRADNJA

Primarni vod skozi naselja bo predvidoma speljan ob glavni cesti, če pa je kateri izmed objektov od ceste oddaljen več kot sto petdeset metrov, se bo primarni vod pripeljal bližje, da se zadosti pogoju t. i. zadnje milje – primarni vod mora biti od objekta oddaljen največ sto petdeset metrov.

Tista gospodinjstva, ki so na seznamu belih lis, bodo priključke verjetno naročala na enak način, vendar je potrebno počakati na začetek projekta GOŠO 3.

Roki za izgradnjo posameznega priključka bodo definirani na pogodbah.

POTEK GRADNJE

Najprej bodo izvajalci položili primarni vod po cesti do naselja.

Sledi izgradnja primernega voda skozi naselje, pri čemer se bodo izvajali tudi priključki naročnikom. Ta vod se do objekta lahko pripelje na dva načina: po zraku, če je dovolj blizu objekta telefonski ali električni drog, če pa do hiše ne bo mogoče priti po zraku oziroma bo gospodinjstvo izrecno želelo priključek po tleh, si bo moralo samo zagotoviti izkop, RUNE pa bo priskrbel material (cevi). Za tak način smo se odločili na podlagi preteklih izkušenj. Večkrat se zgodi, da je lastnik gospodinjstva na dan izkopa odsoten, ko se vrne domov, pa ugotovi, da izkop ni bil narejen tam, kjer je želel. Težavo predstavlja tudi služnost, ki velja za nedoločen čas in pomeni, da lahko vzdrževalci, če želijo priti do omrežja, kadar koli neovirano posegajo v prostor (npr. dvignejo asfalt, razkopljejo vrt ali dvorišče).

Vse informacije glede gradnje širokopasovnega omrežja lahko občani dobijo na spletni povezavi http://www.ruralnetwork.eu ali na telefonski številki 05 937 77 72.


Dominik Šalamon, Eurocon d.o.o.

RUNE-SI d.o.o.
gradnja telekomunikacijske infrastrukture

Partizanska cesta 109, Sežana, 6210 Sežana
Davčna številka: SI 27965066, IBAN SI56 1010 0005 5217 245, Banka Intesa Sanpaolo d.d. 
Matična številka: 7086474000

RUNE, podpora strankam
tel: +386 (0)59 377772
e-naslov: rune-si@ruralnetwork.eu

Oglejte si tudi