Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

ZAPUŠČENE ŽIVALI V OBČINI ŽALEC – KAKO RAVNATI

V skladu z Zakonom o zaščiti živali je lokalna skupnost dolžna zagotavljati pomoč, oskrbo in namestitev zapuščenih živali v zavetišču za zapuščene živali.

Občane naprošamo, da v primeru najdene hišne živali (psa ali mačke) na območju občine Žalec postopajo po naslednjih korakih:

  • najprej preverite, ali je najdena hišna žival res zapuščena oziroma ali ni morda lastnik živali ali dom v bližini (živali se ne dotikamo, ne hranimo ali nosimo domov);
  • preverite stanje živali, tako da pri tem ne ogrožate lastne varnosti. Če žival ni bolna ali poškodovana in ne ogroža okolice, se ji približajte in preverite, če morebiti ima ovratnico s telefonsko številko lastnika. Če lastnika živali poznate oziroma če žival nosi kontakt, potem obvestite lastnika;
  • v primeru najdenega legla mladičev, bolnih, poškodovanih ali agresivnih živali, je potrebno ukrepati takoj in poklicati 112 ali 113, v primeru poškodovane ali bolne živali mora nuditi nujno veterinarsko pomoč tudi veterinar;
  • v primeru živali na cesti ali ob cesti, ki lahko ovira in ogroža promet, je potrebno poklicati policijo na 113;
  • če lastnika živali ni možno ugotoviti, obvestite Občino Žalec, pristojno osebo, ki je dosegljiva ves čas (24/7) na telefon 051 330 335 ali pristojno veterinarsko organizacijo (Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Območni urad Celje, tel. 03 4252770).

Ostale živali in kadavri:

  • najdbo rejnih živali (konjev, krav, ovc …) prijavite pristojni veterinarski organizaciji;
  • najdbo divjadi (srn, divjih zajcev, vran, srak, divjih rac…) prijavite pristojni Lovski družini;
  • najdbo poginulih živali oz. kadavrov v urbanem naselju ali na prometni infrastrukturi prijavite higienski službi na Nacionalnem veterinarskem inštitutu, Enota Celje, telefon 03 5451031.

Vse informacije o postopkih ukrepanja v naštetih primerih, pristojnih organizacijah in osebah pridobijo občani tudi na centru za obveščanje na številki 112.

Oglejte si tudi