Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Povečano zdravstveno tveganje za sodelujoče v odpravljanju posledic poplave

Informirani smo o zdravstvenih težavah občanov, ki so te dni na poplavljenih območjih sodelovali pri čiščenju in sanaciji po vodni ujmi.

Potrebno se je zavedati, da je ujma ponekod s sabo odnesla hiše, kmetijske objekte, pomožne objekte in ostalo infrastrukturo, v kateri so bile (skoraj gotovo tudi v neprimernih embalažah) shranjene različne kemikalije, naftni derivati, pesticidi, katerih embalaža se je v ujmi razbila in pa da se na območju gotovo nahajajo tudi kadavri domačih živali, nekateri še zasuti v naplavinah ali v objektih. Posledično je potrebno celotno območje smatrati za kontaminirano oziroma tvegano za zdravje, kajti kljub posredovanju gasilskih enot širšega pomena in odstranjevanju večjih količin snovi gre za zadeve, katerih ni mogoče odstraniti, saj se nahajajo v vodi, mulju, naplavinah...

Sodelujoče pri sanaciji po ujmi (formacije reševalnih služb, prostovoljci, občani...) opozarjamo na najvišjo možno stopnjo higiene (uporaba gumijastih škornjev, rokavic, zaščitnih mask pri prašenju suhega mulja, umivanje rok...) zaradi povečanega zdravstvenega tveganja s tega naslova.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil letak s priporočili za ravnanje ob poplavah, ki je dostopen na spodnji povezavi.


Oglejte si tudi