Logo MojaObčina.si

Žalec

DANES
3°C
-7°C
JUTRI
5°C
-8°C

Mesečno poročilo o delu GZ Žalec

Mesečno poročilo Gasilske zveze Žalec med 15. julijem in 15. avgustom 2020

Dogodki:

31. maja 2020, je bil razglašen preklic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19). Od tega trenutka dalje gasilci še vedno opravljamo zgolj posredovanja ob nesrečah in požarih kot med epidemijo. Vsa izobraževanja ter ostale aktivnosti se bodo pričele izvajati od 1. 9. 2020 dalje.

 

Vremenska ujma, ki je v sredo, 22. 7. 2020, prizadela večji del Slovenije, ni prizanesla niti naši dolini. Gasilci gasilskih društev Gasilske zveze Žalec so bili v sredo popoldan na terenu in so vse do večera odpravljali precejšnje razdejanje, ki sta ga povzročila močan naliv in veter. Najbolj prizadeta je bila občina Žalec, kjer je bilo poplavljenih več stanovanjskih objektov. Zaradi udara strele sta zagorela dva objekta. Gasilci 15 gasilskih društev iz Gasilskega poveljstva občine Žalec ter dve društvi iz občine Braslovče so pogasili dva požara, s cest odstranili veliko dreves in pomagali pri prečrpavanju, odmaševanju obcestnih jaškov ter preusmerjali tok meteorne vode. Ob 17.14 je v Pongracu, v Gasilskem poveljstvu občine Žalec, Gasilska zveza Žalec, zaradi udara strele zagorela kašča, velikosti 6 x 5 metrov. Gasilci PGD Zabukovica, Griže in Kasaze-Liboje so požar omejili in pogasili ter pregledali požarišče. Objekt in predmeti v njem so uničeni. Gasilci PGD Zabukovica so izvajali gasilsko stražo. Ob  17.45 je občino Žalec, Gasilska zveza Žalec, zajelo neurje z močnim dežjem in vetrom. Gasilci PGD Griže, Kasaze-Liboje, Šempeter v Savinjski dolini, Vrbje in Žalec so črpali vodo iz objektov, preusmerjali tok meteorne vode, odmaševali zabite obcestne jaške, odstranjevali drevesa in čistili ceste. V pripravljenosti so bila PGD Dobriša vas-Petrovče, Drešinja vas, Levec, Ponikva pri Žalcu. Neurje z močnim dežjem in vetrom je bilo tudi v občini Braslovče, Gasilska zveza Žalec. Gasilci PGD Gomilsko so prečrpali meteorno vodo,  ki je  zalila  klet stanovanjskega objekta. Gasilci  PGD  Braslovče so  odstranili  tri podrta  drevesa  z lokalne  ceste  v Preserjah. Ob  18.11 je  v  Galiciji Gasilsko poveljstvo občine Žalec, Gasilska zveza Žalec, zaradi udara strele zagorelo drevo. Gasilci PGD Zavrh pri Galiciji, Velika Pirešica in Ložnica so pogasili požar in preprečili širjenje na stanovanjski objekt. Skupaj so gasilci v Gasilski zvezi Žalec tega dne posredovali na kar 23 lokacijah.

 

Vremenska ujma, ki je, 29. julija 2020, prizadela večji del Slovenije, znova ni prizanesla naši dolini. Gasilci gasilskih društev Gasilske zveze Žalec so bili v sredo zvečer na terenu  in so  vse  do jutranjih ur odpravljali precejšnje razdejanje, ki sta ga povzročila močan naliv in veter. Najbolj prizadeta je bila Občina Žalec, kjer je bilo poplavljenih več stanovanjskih  objektov, deroča voda je odnesla več odsekov cest, podrlo se je več dreves. Gasilci iz 9 gasilskih društev z Gasilskega poveljstva občine Žalec (Kasaze-Liboje, Šempeter v Savinjski dolini, Zabukovica, Griže, Žalec, Vrbje, Ponikva pri Žalcu, Gotovlje in Drešinja vas) so posredovali na 54 lokacijah v GPO Žalec, kjer so črpali  vodo, odstranjevali so podrta drevesa, nudili pomoč občanom ter zavarovali kraje izrednih dogodkov. Evakuirali so skupino tabornikov, katere je zalila voda. Gasilci PGD Griže so jih začasno namestili v prostore v Gasilsko reševalnem centru Griže. Sodelovalo je 99 gasilcev. Gasilci PGE Celje so posredovali ob nesreči z nevarno snovjo. V Gasilskem poveljstvu občine Polzela, Gasilska zveza Žalec, je 46 gasilcev vseh treh gasilskih društev (Andraž nad Polzelo, Ločica ob Savinji in Polzela) posredovalo na 20 lokacijah, povezanih z  včerajšnjim  neurjem. Odstranili  so več  dreves,  evakuirali stanovalce iz dveh stanovanjskih hiš, saj so drevesa ogrožala hiši ter zavarovali kraje izrednih dogodkov. Neurje z močnim dežjem in vetrom je bilo tudi v občini Braslovče, Gasilska zveza Žalec. 55 gasilcev petih gasilskih društev iz Gasilskega poveljstva občine Braslovče (Braslovče, Gomilsko, Grajska vas, Letuš, Parižlje-Topovlje) je s cest odstranilo drevesa in prečrpalo vodo iz 11 objektov, preusmerjali so tok meteorne  vode ter  zavarovali kraje izrednih dogodkov, pogasili pa so tudi požar transformatorja. Skupaj je bilo ta dan v Gasilski zvezi Žalec na terenu 200 gasilcev, ki so posredovali na kar 88 lokacijah. 30. in 31.7.2020 so nekatere enote nadaljevale z odpravljanjem posledic neurja.

 

Nekaj statistike:

V obdobju mesečnega poročila so člani Gasilske zveze Žalec opravili 162 intervencij, ki so skupno trajale 286 ur in 45 minut. Najdaljša intervencija je trajala 23 uri in 25 minut, najkrajša pa le 15 minut. 

 

Statistika občinskih poveljstev v GZ Žalec:

V GPO Žalec so imeli 109 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Polzela so imeli 28 intervencij, v GPO Tabor so imeli eno intervencijo, v GPO Braslovče so imeli 24 intervencij, v GPO Vransko pa intervencij niso imeli.

 

Prispevek pripravil:

Tadej Zupan,
predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

tadej.zupan@gz-zalec.org

telefon: 051 38 28 85

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi