Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Znan je prejemnik pesniške nagrade Fanny Haussmann

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je že četrto leto zapored podelil pesniško nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po prvi slovenski pesnici.

Odziv na razpis je bil tudi letos zelo dober, saj je prispelo 41 ciklusov pesmi s poljubno tematiko, delo 39 avtorjev. Sodelujoči avtorji prihajajo iz vse Slovenije, nekaj prispevkov je prišlo tudi od  slovenskih pesnikov, ki živijo v tujini, kar pomeni, da je glas o pesniški nagradi prešel državne meje.

Strokovno komisijo so sestavljali: Lidija Koceli, slovenistka, Marija Končina, slovenistka, Cvetka Bevc, lanska prejemnica pesniške nagrade, in dr. Zoran Pevec, pesnik ter literarni kritik.

Žirija je za pesniško nagrado Fanny Haussmann nominirala 5 avtoric in avtorja: Petro Koršič, Sašo Pavček, Marušo Mugerli Lavrenčič, Milojko B. Komprej in Matjaža Pikala.


Prejemnik pesniška nagrade Fanny Haussmann za leto 2021 je Matjaž Pikalo, za cikel pesmi Ameriški sprehajalec.

O pesniški nagradi in natečaju je spregovoril odgovorni urednik revije Vpogled dr. Zoran Pevec, ki je podal naslednjo utemeljitev:

»Strokovna žirija je ugotovila, da so posamezni sklopi motivno-tematsko precej različni, vendar stilno usklajeno izpeljani, uporabljajo sodobno besedišče, so večpomenski in asociativno primerno nasičeni. Dva od sklopov se ukvarjata z globinsko in intuitivno naravo ženske ter z osvobajanjem okovov žensk v družbi, eden je nekakšno vodilo na poti skozi svet z naslavljanjem drugega, eden pa ponazarja pred bivanjsko izkušnjo.

V zmagovalnem sklopu Matjaža Pikala, za cikel pesmi Ameriški sprehajalec pa pesniški jaz poudari razmišljanje o neoliberalističnem sodobnem bivanju, do katerega je tudi kritičen. Vse je zapisano semantično uglašeno in sugestivno, tako da pritegne bralčevo percepcijo.«

 

Skupaj s podelitvijo pesniške nagrade je potekala tudi predstavitev revije za književnost in kulturo VPOGLED, ki jo ZKŠT Žalec izdaja že 17 let. Novo izdajo je predstavila urednica Marija Končina.

Slavnostni govornik na včerajšnji podelitvi, ki je potekala v Dvorcu Novo Celje je bil pesnik in prevajalec Ivan Dobnik.

Nagrado je podelil župan Občine Žalec Janko Kos v višini 1.000 EUR.

Glasbeni program je prispeval Duo Kralj Matjaž, ki ga sestavljata Matjaž Balažic, harmonika in Matjaž Antončič, violina in vokal. Dogodek je povezovala Jolanda Železnik.

Oglejte si tudi