Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Ta veseli dan kulture s podnaslovom Kulturno ofiranje so v Medobčinski splošni knjižnici Žalec praznovali res veselo

Ta veseli dan kulture s podnaslovom Kulturno ofiranje so v Medobčinski splošni knjižnici Žalec praznovali res veselo. Ni manjkalo sproščenega klepeta, niti humorja in smeha ter petja. V goste so namreč povabili Francija, Najo in Jana Podbrežnik, ki negujejo kulturo v najširšem pomenu besede. Z njimi se je pogovarjala direktorica knjižnice Jolanda Železnik.

Franci je odličen moderator, glasbenik, pevec, humorist in še marsikaj. Radi mu prisluhnemo, saj izžareva veliko pozitivne energije in pristne iskrenosti. Z njim je res lepo delati in sodelovati.

Njegove korenine se razpredajo v Solčavi, ki je ji še vedno zelo zvest, a zdi se, da se tudi v Žalcu počuti lepo. Takole rad pove: »Sem ljubezenski migrant iz Solčave. Ko te opraska hmelj, te za vedno zaznamuje. In ko me je pogledala Alenka, dekle iz osrčja doline zelenega zlata, me je to tudi zaznamovalo za vedno. Hvaležen sem ji.«

Ukvarja se z izvedbo in organizacijo prireditev, pisanjem scenarijev za potrebe lastnega nastopanja in za potrebe naročnikov. V okviru svojega dela na odru izžareva veliko pozitivne energije, ki jo vedno prenaša tudi na obiskovalce.

Njegovo delo sega tudi izven Občine Žalec, saj je za njim niz dogodkov v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ter Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, ki jih je sooblikoval in vodil. Vodil je tudi maturantske plese. Sodeluje z ansamblom Saše Avsenika ter ansamblom Spev. Za njim je mnogo različnih koncertov, predvajanih tudi na nacionalni televiziji: Alpski večer, koncerti ansambla Spev, Dorijev večer, koncert ansambla Golte … Še vedno je aktiven v glasbi z dvema odličnima skupinama Happy Band (v mali zasedbi) in The Moonlighting Orchestra.

Njegova ljubezen do jezika izrazita. Kaže se v njegovem slikovitem izražanju. Kulturi govora posveča veliko pozornosti. Skrbno pa tudi neguje narečje njegove rodne Solčave.

Pravi, da sta se z mikrofonom zbližala, še preden je znal pisati in računati.

Njegova velika ljubezen pa je tudi smučanje in zato zima njegov najljubši letni čas.

Najobsežnejši del Najinega umetniškega ustvarjanja zajema ples. V plesnem društvu Harlekin je plesala od vrtca pa skoraj do konca gimnazije. Zadnjih nekaj let se je preizkusila tudi v poučevanju in koreografiranju.

Z društvom Harlekin se je udeležila kar nekaj državnih in mednarodnih tekmovanj, revij: Opus1, Živa, Festival Lent, Dance Star, Dance World Cup. Večji del plesanja je bila del skupine Akt Junior.

Osem let se je učila flavte v Glasbeni šoli Risto Savin Žalec, pela je v različnih pevskih zborih, preizkusila se je tudi na številnih literarnih natečajih.

Od zadnje triletke osnovne šole je v glasbeni skupini, ki se je zdaj že kar uveljavila na lokalni sceni, Pamži. Študira slovenistiko na Fakulteti za humanistične študije v Kopru.

Najde pa tudi čas, da zapoje z atijem. S skladbo Ni cvetja brez trnja sta se predstavila tudi na nacionalni televiziji v oddaji V petek zvečer.

Jan Franc Podbrežnik je magistrski študent programa Prevajanje in tolmačenje - angleščina na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Leta 2020 je diplomiral na programih Filozofija ter Medjezikovne študije – Angleščina na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

Od leta 2016 kot radijski napovedovalec, novinar, mentor, prevajalec, sodelavec kulturnega uredništva in avtor vsebin deluje na Radiu MARŠ, na katerem je med letoma 2019 in 2020 opravljal funkcijo vodje organizacije in izvedbe programa, od leta 2020 pa opravlja funkcijo odgovornega urednika.

Od junija 2022 dela kot moderator in avtor vsebin na Radiu Slovenia – International. Od marca 2023 je sodelavec športnega uredništva TV Slovenija kot redaktor in komentator. Januarja 2020 je opravil mednarodno izobraževanje Training of Trainers (Media Diversity Institute). Kot moderator in avtor scenarijev sodeluje pri izvedbah prireditev na lokalni in regionalni ravni.

Je performer in soustvarjalec mnogih  predstav.

Naja s svojim očetom Francijem poje, Jan pa z njim vodi številne dogodke, nekatere že tradicionalno.

Naja in Franci sta kar nekajkrat zapela tudi v petkovem večeru in navdušila občinstvo, ki je do zadnjega kotička napolnilo žalsko knjižnico.

Jolanda Železnik

Oglejte si tudi