Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Jesenske zasaditve v posodah in na grobovih

V četrtek, 16. septembra 2021, je bilo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec predavanje z naslovom Jesenske zasaditve v posodah in na grobovih. Predavala je Loreta Vlahovič, univ. dipl. inž. agr., ki je avtorica in sodelavka revije Gaia, poljudno-strokovne revije z aktualnimi vrtnarskimi temami priznanih vrtnarskih strokovnjakov.


Loreta Vlahovič, ki je specialistka za balkonske okrasne zasaditve, je predstavila načine sajenja ter pravilno izbiro cvetličnih korit in loncev. Jeseni sadimo rastline na gosto in jih zalivamo zmerno ob pogoju zadostne svetlobe in pozicije pod nadstreškom.


Dotaknili smo se tudi zasaditev na grobovih, pri čemer so trendi naraven videz, preprosto vzdrževanje in pogoj, da je 60 do 80 odstotkov površine prekrite s trajnimi rastlinami. Od 20 do 40 odstotkov površine groba namenimo sezonskemu cvetju in dekoraciji. Poleti lahko izberemo kalanhoje, jeseni ciklame, na pomlad pa trobentice. Pomembna je priprava tal z dobro drenažo, veliko organske snovi in založno gnojenje.


V vseh letnih časih je dejavnosti presajanja, negovanja, vzdrževanja rastlin dovolj. Da vsaj za trenutke blage pozabimo na bolezni čas koronavirusa.


Avtorja fotografij in besedila : Darko Naraglav in An Poet

Oglejte si tudi