Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Beletrinin trubadur Feri Lainšček

Beletrinini trubadurji nadaljujejo svoje popotovanje po slovenskih knjižnicah, tudi naši. V sredo, 4. oktobra 2023, se je v Občinski knjižnici Žalec ustavil pesnik, pisatelj, scenarist in dramatik Franc Feri Lainšček.


V pogovoru z direktorico Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolando Železnik je tekla beseda o njegovem pisanju in delu s poudarkom na drugem delu trilogije Kurji pastir Petelinje jajce, v kateri pisatelj na izviren način tematizira svoje otroštvo, magično doživljanje sveta in vztrajno iskanje odgovorov na prva bivanjska vprašanja. Pisatelj je med drugim poudaril, da romane v prvi vrsti piše zase. Kot je povedal, je v drugem romanu obudil magično razmišljanje otroka, in to je bilo pri njem še posebno izrazito, saj je bilo v vaškem okolju, kjer je odraščal, na splošno prisotno tovrstno razmišljanje. Ostanki prvotnosti, vraževerja, prvinskosti in krščanska mitologija ter komunistična mitomanija, vse to je bilo značilno za njegovo okolje in se je eno z drugim nalagalo in presevalo – kot prekmurska gibanica. »Ko sem bil malo čuden, me mama ni peljala k zdravniku ali psihiatru, ampak me je peljala k ciganki,« je povedal Feri.
Seveda pa je v nabito polni žalski knjižnici tekla beseda tudi o ljubezni. Nekaj pisateljevih pesmi je recitirala Jolanda Železnik, v prekmurščini pa je eno pesem interpretiral naš gost, Feri Lainšček.


Besedilo: Karmen Kreže
Fotografije: Nik Skerbiš

Oglejte si tudi