Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

ZBIRANJE ODPADNEGA JEDILNEGA OLJA IZ GOSPODINJSTEV

Odpadno jedilno olje (OJO) je razvrščeno med nevarne odpadke. Uredba o ravnanju z odpadnimi jedilnimi olji in mastmi (Ur. list RS, št. 70/08) naroča gospodinjstvom, da odpadno jedilno olje zbirajo ločeno in odpeljejo na zbirne centre ali predajo v času akcije zbiranja nevarnih odpadkov na terenu. Mešanje z ostalimi komunalnimi odpadki je prepovedano. Ne sme se zlivati v kanalizacijo, greznice ali neposredno v površinske vode. Odpadno olje je živilo, ki s tem, ko konča v okolju (v tleh ali v vodi), predstavlja zelo visoko organsko onesnaženje.

Občina Žalec (OŽ) je od leta 2018 vključena v evropsko mrežo Zero Waste občin. Odpadno jedilno olje (OJO) je ena izmed frakcij gospodinjskih odpadkov (papir, steklo, organski, MKO, embalaža), ki na območju Spodnje Savinjske doline (SSD) še ni vpeta v ulično zbiranje, zato smo v letu 2022 skupaj s TD Žalec (prijavitelj in koordinator projekta) ter UPI Žalec pristopili k projektu LAS SSD »Manj olja, več okolja« kot pilotnemu projektu uličnega zbiranja odpadnega jedilnega olja v SSD.  Projekt poteka v obdobju marec- september 22, sofinanciran pa je s strani EU -ESRR v višini 80 % upravičenih sredstev.

V okviru projekta smo  namestili 8 zbirnih posod (200 L) zraven že obstoječih ekoloških otokov  v večjih urbanih območjih v občini Žalec, ki so predmet razpisa (Žalec, Šempeter, Petrovče, Griže-Migojnice).   Nabavili smo 3500 gospodinjskih posodic (1,6 L), ki jih želimo brezplačno razdeliti po posameznih gospodinjstvih na tem območju in s tem občane spodbuditi k sodelovanju. 

Cilj je zmanjšati OJO, ki zaide v kanalizacijo in vključevanje v že obstoječe projekte predelave olja v dišeče eko ali nagrobne sveče. Organiziran je prevzem s strani pooblaščenega izvajalca, izvajajo se izobraževalni in promocijski dogodki na celotnem območju SSD. Po zaključku projekta si bomo prizadevali za razširitev projekta v ostala manjša naselja občine Žalec, ki niso predmet tega razpisa in v vse ostale občine SSD.

Vabimo občane, da sodelujejo pri zbiranju odpadnega jedilnega olja na obravnavanem območju in si pridobijo brezplačno posodico za zbiranje odpadnega  jedilnega olja na sedežih posameznih krajevnih skupnosti (KS Petrovče, KS Griže, KS Šempeter) in MS Žalec v času uradnih ur, ter tako prispevajo k čistemu okolju v naši občini in širše.

Odpadno olje lahko oddajo na naslednjih lokacijah ob ekoloških otokih v Občini Žalec:

Žalec – pri UPI, pri Knjižnici, pri heroja Staneta 7;

Petrovče – pri TUŠ, sejmišče;

Šempeter -  pri osnovni šoli, Pod smrekami;

Griže – pri igrišču v Migojnicah.

 

Povezava na projekt: http://www.zerowastezalec.com/ojo.html/

 

Za sodelovanje se zahvaljujemo!

Oglejte si tudi