Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

V Sarajevu spoznavali dobre prakse s področja prostovoljstva

Srečanje v Bosni in Hercegovini, ki ga je organizirala partnerska organizacija projekta ERAS iz BiH, Sarajevska regionalna razvojna agencija - SERDA, je potekalo med 8. in 10. marcem in je bilo posvečeno dobrim praksam prostovoljstva v kriznih razmerah in aktivnega državljanstva. Dogodka sva se udeležili predstavnici litijske podružnice Društva za podporo civilne družbe in se skupaj s partnerji iz Srbije, Madžarske, Latvije, Litve in Grčije sestali s predstavniki sarajevskih nevladnih organizacij.

Udeleženci smo že kmalu po prihodu v Sarajevo začeli živahno razpravo o prostovoljstvu v kriznih razmerah, ki smo jo nadaljevali tudi naslednji dan skupaj s predstavniki Sarajevskih nevladnih organizacij Pomozi.ba, Fundacija Izvor nade, platforme trebalsta.ba, SOS otroške vasi in Let's do it Bosna in Hercegovina.

Dogodek je otvoril Zlatan Saračević, predstavnik SERDE, ki je v uvodnem nagovoru zbranim predstavil projekt ERAS nato pa besedo predal predstavnikom lokalnih nevladnih organizacij, ki so predstavili dobre prakse z različnih področij prostovoljskega dela ter programe, ki so jih razvili v času covid-19, da bi svoje delo prilagodili kriznim razmeram.

Adnan Alikadić, programski direktor organizacije SOS otroške vasi, je izpostavil, da so zaradi epidemije izgubili veliko število prostovoljcev, zato so spremenili kriterije za njihovo vključevanje. Sedaj so bolj usmerjeni v iskanje prostovoljcev, ki so pripravljeni na dolgoročno sodelovanje, tudi če to pomeni, da posameznik na mesec opravi manj ur. V organizaciji Let's do it, pa so namesto obsežnih čistilnih akcij organizirali manjše akcije, osredotočene na posamezne soseske, ki so jih lahko izvedli ob upoštevanju vseh ukrepov.

Skozi predstavitve organizacij smo spoznali, da je prostovoljstvo pomemben del življenja prebivalcev BiH od malih nog naprej. V Fundaciji Izvor nade, mlade k prostovoljstvu spodbujajo tudi s štipendijami, zbranimi z donacijami, za bivanje v študentskem domu,  ki so ga prav tako zgradili s pomočjo donacij. Eden od pogojev za pridobitev štipendije je namreč aktivno prostovoljstvo. V času epidemije so študentje, ki bivajo v študentskem domu prostovoljske aktivnosti preselili na splet in za vrstnike pripravili malo šolo grafičnega oblikovanja in kodiranja. Naida Kokić, izvršna direktorica Fundacije Izvor nade, nam je zaupala, da je več kot 350 nekdanjih štipendistov, ki so sodelovali v prostovoljskih aktivnostih, danes lastnikov malih podjetij, ki na različne načine pomagajo drugim.

Obiskali smo tudi prostore organizacije Pomozi.ba, simbolično poimenovane »Hiša dobrega«, kjer izvajajo številne prostovoljske aktivnosti. Sanja Handžar pravi, da Pomozi.ba deluje po načelu »imamo samo tisto, kar damo« zato svoje prostore, znanje, sredstva in prostovoljce delijo tudi z drugimi organizacijami ter tako prispevajo k širjenju prostovoljskega duha in aktivnega državljanstva.

Navdušeni smo bili nad velikim številom mladih prostovoljcev. Mladi v BiH predstavljajo 70 odstotkov vseh prostovoljcev. S predstavniki nevladnih organizacij smo se pogovarjali zakaj je temu tako. Odgovor sta nam ponudili Selma in Sara, mladi prostovoljki platforme Trebalsta.ba, ki povezuje dobrodelne projekte, organizacije in prostovoljce. Pravita, da mladi prostovoljstvo vidijo kot odlično priložnost za druženje z vrstniki, učenje od starejših prostovoljcev in osebni razvoj ter urjenje veščin. Hkrati pa prostovoljstvo dojemajo kot katalizator družbenih sprememb ter način za ustvarjanje boljše družbe.

Iz obiska smo se vrnili polni prijetnih vtisov in s kupom dobrih praks, ki jih želimo deliti z drugimi ter kakšno od njih prenesti tudi v naše okolje. Prav to je tudi namen programa Evropa za državljane, spoznavati prakse drugih evropskih mest in se povezati v skupnih temah.  Spremljajte Facebook stran projekta ERAS, kjer bomo z vami delili prostovoljske zgodbe in dobre prakse iz drugih evropskih držav.

Oglejte si tudi