Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Vrhničanka Anita Švajger v boju za naslov Miss Earth

Te dni se je v redakciji mudila Anita Švajger, visokorasla svetlolasa Vrhničanka, ki zaključuje drugi letnik komerciale na Fakulteti za komercialne in poslovne vede. Razlog za povabilo je njeno sodelovanje v finalnem izboru za tekmovanje Miss Earth Slovenija, ki poteka od pozne pomladi.
Mlada Vrhničanka nam je zaupala, da ji je bila moda blizu že od malih nog, nemara celo v genih. »Moja mami je bila manekenka, ki je imela v rosnih letih celo pogodbo za Italijo, a je potem dala prednost družini. Tako je tudi mene pri petnajstih vpisala v modno šolo Bernarde Marovt, kjer sem se naučila prvih korakov hoje po modni brvi in fotografskega poziranja.« Pravi, da ji je šlo dobro, celo tako, da je tudi njej bilo predlagano, da se odpravi preko naše zahodne meje. »Veste, ta svet je zelo turbulenten in ne vem kako bi se jaz kot petnajstletnica znašla v njem. Na koncu sem odklonila.« Kdo ve, kaj bi nastalo iz nje, če bi sprejela povabilo. Pravi, da se je o tem že velikokrat spraševala, a življenje gre dalje. Seveda ni naredila križ čez modo, daleč od tega. »Že od nekdaj rada ustvarjam. Iz tega se je porodilo modno kreiranje, torej risanje oblekic, nekaj sem jih celo sama izdelala. Osebno mi je bližje ta del modnega sveta - kreiranje in oblačenje modelov, kot pa manekenstvo. Zato načrtujem, da se po zaključku študija komericalnih ved vpišem na eno od oblikovnih šol.« Sogovornica, ki prisega na šport, zlasti na atletiko in ples, se je letos spomladi vpisala na tekmovanje za Miss Earth Slovenija, ki je eno najmlajših tovrstnih tekmovanj pri nas. Tekmovanje hoče biti nadgradnja tradicionalnega izbora »miss sveta«, saj pri kandidatkah ne ocenjujejo samo zunanjega izgleda, ampak tudi vsebino. Že iz imena tekmovanja je moč razbrati, da je veliko poudarka na okoljevarstvu. Za kandidatke so pripravili šest tekmovalnih sklopov, v katerih se merijo in zbirajo točke. Zmaga seveda tista z največ točkami. »Do zdaj smo imeli štiri ocenjevalne sklope. Imeli smo nekakšno okroglo mizo na temo kovida, lepotnih tekmovanj, okolja in podobno, kjer smo morale argumentirano pokazati svoja stališča. Sledila je predstavitev eko projektov v Kamniku, kjer se je vsaka finalistka predstavila s svojim ekološkim izdelkom  - jaz sem recimo naredila domače milo. Konec junija smo na modni brvi v Portorožu pokazale svoje manekensko znanje, nato pa je sledil še nekakšen talent šov, kjer se je vsaka predstavila na sebi lasten način – jaz sem se s plesom.« Finalistke v septembru čakata še dva izziva. »Izdelati moramo 'eko obleko' in pa predstaviti se moramo na facebooku, kjer bo štelo število všečkov.« Za Anito bo torej jesen kljub študijskim počitnicam delovna.

Kaj ji je prineslo sodelovanje v tekmovanju, se zagotovo sprašujete. Pravi, da predvsem veliko nepozabnih izkušenj, novih poznanstev in prepoznavnosti. Zanimivo, da v preteklosti niti ni »negovala« svojega facebook profila. »Kaj pa vem, nikoli nisem marala objavljati na spletu svojih osebnih fotografij, tako tudi prijateljev nisem imela veliko. Vsaj ne veliko v primerjavi z nekaterimi drugimi sotekmovalkami, ki jih imajo po več tisoč. Meni je sedaj zaradi prepoznavnosti poskočila številka prijateljev na dobrih tisoč, kar mi lahko pomaga v prihodnjem sklopu tekmovanja, ko bo glasovanje oziroma ocenjevanje potekalo preko facebooka. Tiste ki imajo več prijateljev, bodo lažje dosegle boljše rezultate.« Slaba plat prepoznavnosti je to, da mora po novem veliko več časa namenjati družabnim omrežjem, dobra plat pa poslovno mreženje. K sodelovanju jo je že povabilo nekaj fotografov, a zaenkrat še čaka, kaj se bo oktobra zgodilo na finalnem izboru za Miss Earth Slovenije, kjer seveda upa na čim boljšo uvrstitev.

Anito Švajger najdete pod istoimenskim profilom na facebooku in na instagramu (@anitasvajger). Vesela bo vaših spodbudnih besed, še bolj pa morebitnih všečkov v času spletnega glasovanja.

Gašper Tominc



 


Oglejte si tudi