Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Zimzeleni smo bili na Svetem Joštu nad Kranjem

Toplo torkovo jutro nas je pozdravilo pred odhodom iz Vrhnike. Nekaj kapljic dežja med vožnjo na avtobusu je skupaj z vzhajajočim soncem ustvarilo mavrico, ki je obetala lepo vreme, kar se je kasneje tudi uresničilo.

Pohod oz. vzpon na Sv. Jošt je vodil Iztok Čadež, ki je predsednik Planinskega društva Slavnik in  je pripravnik za planinskega vodnika »A« kategorije za lahke kopne ture, pod mentorstvom Milana Jermana, našega izkušenega vodnika.

Naš vzpon seje začel v vasi Rakovica, pot pa nas je vodila skozi vas Zabukovje, kjer smo zavili v gozd in se vzpenjali proti vrhu 847 m visokega osamelca - Svetega Jošta. Med potjo so nas spremljali sončni žarki, vonj gozda in domače živali na paši. Pot nas je vodila mimo dveh kapelic.  Prva je kapelica pri Svetem studencu, druga pa kapelica pri Puščavi, kjer so na prelomu iz 16. v 17. stoletje pod vrhom gore zgradili nadstropno zidano hišo, imenovano Puščava z zanimivimi freskami na njej, sedaj pa v njej domujejo taborniki. Na vrhu se nahaja cerkev sv. Jošta, Krekov dom, Finžgarjev dom ter gostišče – smučarski dom.

Pohodniki smo bili na vrhu osamelca poplačani s čudovitim razgledom na prečudovite vrhove naših gora.

Po okrepčilu v gostišču smo se spuščali v dolino po gozdni poti,  in čeprav je ponoči deževalo, večjih težav pri spustu ni bilo.

Veseli in zadovoljni smo pohod zaključili v Spodnjih Bitnjah, kjer nas je čakal avtobus in nas popeljal nazaj proti Vrhniki.

 Zapisal in fotografiral:  Jožef Miklavčič

Oglejte si tudi