Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Zaključek slikanja v programu DORA na Vrhniki

Ljubljana, 11. september 2019 – Julija smo zaključili že četrti krog slikanja z mamografijo v mobilni enoti programa DORA na Vrhniki. Od januarja do julija, ko je bila mobilna enota na Vrhniki, smo poslikali 4.411 žensk. Med njimi smo zaradi opaženih sprememb na mamografiji na dodatne obravnave na Onkološki inštitut Ljubljana povabili 105 žensk, pri 13 smo odkrili raka dojk, večino na začetni stopnji. Število odkritih rakov še ni dokončno, saj so nekatere ženske še v obravnavi. Mobilna enota programa DORA se bo vrnila na Vrhniko čez dve leti, predvidoma v začetku leta 2021.

 

Mobilna enota programa DORA je stala na novi lokaciji na parkirišču za Cankarjevim domom Vrhnika. Slikanje so opravljali posebej za program DORA izobraženi in usposobljeni radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana od ponedeljka do petka v dopoldanskem času med 8. in 14.15 uro.

S četrtim krogom slikanja žensk med 50. in 69. letom iz občin Vrhnika, Borovnica, Dobrova - Polhov Gradec, Horjul, Log - Dragomer in Logatec so v mobilni enoti DORA začeli 23. januarja letos. Do julija so na mamografijo v programu DORA povabili skupno okoli 6.000 žensk. Na slikanje jih je prišlo več kot 78 % vseh povabljenih žensk, kar je dobra udeležba in je ostala enaka kot v predzadnjem krogu leta 2017.

Dolgoročni cilj programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA je do tretjine manj smrti žensk med 50 in 69. letom zaradi raka dojk. Za uresničevanje cilja je pomembna udeležba vabljenih žensk, ki mora na ravni celotne države skupno presegati 70 %.

Ženskam iz navedenih občin, pri katerih je preteklo od zadnje mamografije več kot 24 mesecev, svetujemo, da pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. in 12. uro, ali pišejo na elektronski naslov dora@onko-i.si ali izpolnijo obrazec za naročanje na spletni strani programa DORA (https://dora.onko-i.si/prenarocanje) in se naročijo za pregled z mamografijo v programu DORA v katerem od drugih stacionarnih centrov (Onkološki inštitut Ljubljana, Zdravstveni dom Ljubljana ali drugi).

Seznam presejalnih centrov na https://dora.onko-i.si/presejalni-centri

 

 

Oglejte si tudi