Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Humanitarno medicinska odprava Uganda 2023 je zaključena

Tri mesece, od junija do avgusta 2023, smo preživeli na otoku Bwama, ki se nahaja na jezeru Bunyonyi na jugozahodu Ugande. Tam stoji manjša klinika, ki je bila ustanovljena v sodelovanju s Sekcijo za tropsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Naše delo je bilo popolnoma prostovoljno in opravljeno v času dopusta. Z zbranimi sredstvi smo si kupovali le hrano in osnovne dobrine za gospodinjstvo, za vse ostale nakupe pa smo namenili svoj denar. 

V tem času smo obravnavali 2094 pacientov, od tega 538 dentalnih. Sedemdesetim ljudem smo plačali transport v večje bolnišnice, specialistične preglede, operacije in zdravljenja, za kar smo odšteli 1300 €. Sodelovali smo v kampanji cepljenja domačinov proti rumeni mrzlici, v sklopu katere smo skupaj z ekipo precepili več kot 1000 ljudi. Udeleževali smo se tudi cepljenja otrok po programu v sosednjih vaseh. Pri svojem delu smo potrebovali prevajalce, saj velika večina domačinov ne govori angleško.

Vest o belih zdravnikih se je hitro razširila, zato se je število pacientov postopno večalo. Posledično je bilo predpisanih več zdravil kot običajno, zato so se zaloge v lekarni hitro praznile. Klinika dobi pošiljko zdravil na vsake tri mesece, vendar je dostava zamujala. Zdravila smo kupovali sproti, na koncu pa smo zaradi zamude dostave opravili še večji nakup in zapolnili zalogo v naši lekarni. Za vsa zdravila smo porabili 5800 €. Ko se je razvedelo, da je pri nas lekarna polna, so k nam hodili tudi pacienti iz širše okolice.

Organizirali smo več dentalnih delovnih akcij, v sklopu katerih so se opravljali preventivni zobozdravstveni pregledi. Narejenih je bilo nekaj plomb in izpuljenih več kot 200 zob. Obiskali smo osnovno in srednjo šolo na otoku ter pregledali vse šolarje in zaposlene. Kupili smo 750 zobnih ščetk in ozaveščali o zobozdravstveni preventivi ter o pravilnem ščetkanju zob. Akcijo smo organizirali tudi v sosednji vasi.

Dvakrat smo obiskali sirotišnico v mestu Kabale, ki nudi dom sedemdesetim otrokom. Kupili smo zdravila za zdravljenje glivične okužbe kože, ki se je razširila med njimi. Drugi obisk pa bil namenjen zobozdravstvenim pregledom. Financiranje programa temelji zgolj na donacijah. Na lokalni tržnici smo kupili 200 kg moke, 200 kg fižola, 200 kg riža in 30 kg arašidov, za kar smo plačali 700 €. Zaloga bo zadostovala za približno en mesec. Kupili smo jim tudi večjo količino pralnega praška in trdo milo za pranje perila.

Z denarjem, ki smo ga zbrali, smo skušali narediti čim več koristnih stvari za kliniko in paciente. Kupili smo nov sterilizator, za katerega smo odšteli 500€. Sedaj je poskrbljeno, da bodo vsi inštrumenti, s katerimi se bo delalo, sterilni. Še dve veliki pridobitvi za kliniko sta prenosna dentalna postaja in mikroskop. Sedaj lahko zobozdravnik na kliniki naredi tudi plombe, prej pa je lahko zob samo izpulil. Postaja je stala 2000 €. Na kliniki so imeli star mikroskop, ki ni več kazal jasne slike. Za novega smo odšteli 1700 €. Mikroskop se uporablja pri preiskavah urina in blata, pri iskanju parazitov v krvi in za diagnosticiranje tuberkuloze v izpljunku. 

Potrudili smo se, da naredimo kliniko čimbolj funkcionalno in organizirano. Prestavili pohištvo v dveh ambulantah in v prostoru za shranjevanje dokumentov naredili še eno pomožno ambulanto. Tudi prostor za izdajanje zdravil je bil precej nefunkcionalen. Plačali smo za pohištvo narejeno po meri in sedaj je prostora več, boljša pa je tudi organiziranost. Prav tako smo investirali v pohištvo za laboratorij. Kupili smo dodatno mizo in namizni organizator, da ima vsaka stvar svoje mesto. Za vso pohištvo smo odšteli 180 €. Investirali smo tudi v popravilo čolna, ki pripada kliniki. Potrebno je bilo barvanje in menjava strehe, saj je bilo na nekaterih mestih železo odlomljeno in nevarno za ureznine. Popravilo je stalo 500 €. Sedaj so na čolnu naslikani še hribi, ki predstavljajo Slovenijo.

V času našega dela je bilo v Ugandi sušno obdobje. V avgustu je v naši hiši in na kliniki zmanjkalo vode, saj se je 30 000 litrski zbiralnik izpraznil. Iz jezera smo s plastičnimi vedri prenesli 2000 litrov vode v zbiralnik, kar je zadostovalo za nekaj dni. Med tem smo v mestu kupili novo črpalko, s katero je poskrbljeno, da klinika ne bo več ostala brez vode. Prebivalce smo tudi ekološko ozaveščali in izpeljali akcijo pobiranja smeti po otoku.

Naše delo je zaključeno. Hvala vsem, ki ste nam pomagali zbrati potrebna sredstva za izvedbo odprave. V mesecih pred odhodom smo zbrali ogromno donacij sanitetnega materiala, razkužil, tehničnih pripomočkov, visoko kaloričnih napitkov za podhranjene otroke, oblek, čevljev, med drugim tudi zobozdravniški stol in nekaj pohištva, da bi prenovili prostore objekta. Hvala vsem, ki ste prispevali. Ladijskega kontejnerja žal nismo dočakali. Prejela ga bo naslednja odprava, tako da bodo vsa zbrana sredstva dosegla svoj namen.

Oglejte si tudi