Kljub prepoznavnosti pa še vedno niso izkoriščeni vsi potenciali, ki jih ponuja, saj nima le protivnetnega delovanja, ampak tudi protibakterijsko in protivirusno. To je še posebej pomembno, saj so ti vedno bolj odporni na antibiotike. Hren pomaga prebaviti maščobe, zdravi prehlad, infekcije sečnih poti, krepi imunski sistem. Dobro znan je hren kot kuhinjska začimba, ki se poda k mesnim jedem. V naravnem zdravilstvu pa ima zelo široko uporabnost.
Po ajurvedi sodi med pekoč okus, ki čisti usta, podžiga prebavni ogenj, spodbuja izločevanje iz nosa, povzroča solzenje in krepi jasnost čutov. Pomaga zdraviti bolezni prebavil in dihalnih poti, saj povzroča potenje in izkašljevanje ter uničuje parazite in tujke v telesu. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C so ga že zdavnaj jemali na potovanja mornarji, da bi se varovali skorbuta. So pa v hrenu tudi vitamini B1, B6, kalij, kalcij, železo, magnezij, fosfor in eterična olja. Priporoča se sladkornim bolnikom, revmatikom in tistim, ki so nagnjeni k protinu.
Pri prehladu je treba nastrgan hren pomešati z medom in ga po malem uživati preko dneva.
Sinuse in nosno votlino očistimo že ob strganju svežega
hrena.
Nastrgan hren, janeževe plodove in meto namočimo v žganje in po 3 mesecih
uporabimo razredčeno za ustno vodico. 8 do 10 rezin hrena namočenega v kozarcu
vina osem ur pospeši izločanje ledvičnih
kamnov. Pri želodčnem čiru pijemo kozarček hrenovega vina zjutraj in
zvečer. V 1 litru namakamo 8 dni 50g
nastrgane korenine.
Kašnati obkladki pomagajo pri bolečinah v sklepih, želodcu ali v zatilju. Odstraniti jih je treba, ko koža pordeči, nato jo namažemo z dobro kremo. Sveže nastrgan hren blaži pike žuželk.
Ozebline na rokah in nogah lahko blažimo s toplo kopeljo, v kateri namočimo grobo nastrgan hren za 8 dni.
Francka Čuk