Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Dan zdravja dobro sprejet

Vrhnika, 12. maj – V Parku samostojnosti v središču mesta je potekal že tretji Dan zdravja, ki ga ob svetovnem dnevu medicinskih sester pripravlja Zdravstveni dom Vrhnika.
Obiskovalci, ki jih v dopoldanskem času, ko smo se mudili na prizorišču, ni manjkalo, so lahko spoznali zdravo prehranjevanje, se seznanili s preventivnimi programi za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesju, dojkah in materničnem vratu. Organizirali so delavnico pravilnega čiščenja zob, analizo telesne sestave, merjenje krvnega tlaka in sladkorja, borovniški gasilci so pripravili prikaz temeljnega postopka oživljanja. Do poznega popoldneva so bile napovedane še različne športne vadbe in testi, prilagojeni starostim udeležencev.

Če smo zelo natančni, je dan Zdravja organiziral Center za krepitev zdravja, ki deluje znotraj zdravstvenega doma. Pred tremi leti je bil ravno Dan zdravja njegov prvi večji projekt, po tem pa je svojo dejavnost samo še krepil. »Pred nami je v zdravstvenem domu deloval Zdravstveno vzgojni center, ki so ga nato programsko nadgradili in je nastal Center za krepitev zdravja. Po treh letih dela smo postali prepoznavni, kar se najbolje kaže pri delavnicah in srečanjih, ki jih organiziramo, saj so zelo dobro obiskana,« je pojasnila Jerneja Filipič, vodja Centra, v katerem deluje šest diplomiranih medicinskih sester in fizioterapevtka. Imajo več kot petnajst različnih brezplačnih programov, od »enostavnih«, kot so tisti na temo krvnega tlaka, do kompleksnejših, na primer spoprijemanje z depresijo. »Najbolj obiskana je delavnica spoprijemanja s stresom, kar po svoje glede na čas, v katerem živimo, niti ne preseneča.« Na delavnice, srečanja ali individualna svetovanja vas lahko napoti izbrani zdravnik ali referenčna ambulanta, nekaterih se lahko udeležite celo skupaj s svojcem. »Naše delavnice imajo tudi socialni značaj, ne le preventivnega in svetovalnega, kajti na njih se včasih stkejo tudi nova poznanstva in prijateljstva.«

Obiskovalci Dneva zdravja so tako lahko na enem mestu dobili kopico uporabnih informacij in opravili nekatere brezplačne teste zdravja. Obiskovalci so našli same pohvalne besede, zaključevali pa so nekako v smislu, da ima zdrav človek tisoč želja, bolan pa samo eno – biti zdrav!

 

Gašper Tominc, foto: GT 

Oglejte si tudi