Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Že dolgo niso prejeli toliko vzpodbudnih ocen

Vrhnika, 5. avgust – V današnji Dnevnikovi prilogi je na štirih straneh obdelana turistična podoba Vrhnike, ki je dosegla visoke ocene, malce je pošepala le na področju gostinske ponudbe. Dnevnikovo izvidnico sestavljajo nenapovedani tuji in domači gostje ter Dnevnikova turistična ekipa.

Zgovorni Rusinji sta se mudili na Vrhniki v preteklih dneh, ko vreme ni bilo najboljše, kljub temu sta Vrhniko zapustili s prijetnimi vtisi. Za prvega je poskrbela spletna stran VisitVrhnika.si, s katero upravlja Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, ki je po njunem pregledna in ponuja veliko informacije. Nekaj manj lepih besed sta našli za hotel, ki po njunem glede na ceno ponuja veliko manj kot tovrstni hoteli v prestolnici. Oglasili sta se v TICu, kjer ju je presenetila tamkaj zaposlena z lepo in pravilno angleščino ter ustrežljivostjo. Po obisku v Tehniškem muzeju Slovenije sta se odpravili v sosednjo gostilno, kjer sta bili navdušeni nad hrano, zlasti nad lokalno jedjo – sirovimi štruklji, malo manj pa nad mrzlim vinom. Obiskali sta še Pivovarno Human Fish, za katero sta našli same pohvalne besede ter gostilno pri cerkvi na Hribu, od katere pa se nista poslovili s tako dobrimi vtisi. Zmotila ju je zelenjava z vrečke in neodzivnost osebja, presenetila (pozitivno) pa jih je velikost porcij. V sklepnem delu sta obiskali še Cankarjevo spominsko hišo, kjer ju je vodička po njunih lastnih besedah naravnost očarala, in cerkev na sveti Trojici, kjer so ju zmotile zaprta vrata. V zaključnem delu opisa izleta sta zapisali, da sta bili nad Vrhniko prijetno presenečeni in da ju priporočata za enodnevni izlet.
Vrhniko sta obiskala tudi zakonca iz Mozirja, ki sta v TIC naletela na prijaznega fanta, ki jima je povedal vse o Vrhniki in usmeril. Spominki so privlačni, ne predragi, sta še zapisala. Ogledala sta si tehniški muzej, nad katerim sta bila navdušena, ravno tako nad Cankarjevo spominsko hišo in vodenjem v njej. Nekoliko ju je razočarala gostilna pri cerkvi, ki sta jo zaradi neodzivnosti osebja zapustila še pred naročilom, prav tako sta zapustila z nekoliko grenkim priokusom gostilno na Gradišču, ki ni stregla vrhniških sirovih štrukljev, ker naj bi bili za ta letni čas pretežka hrana.

Etnolog Janez Bogataj je bil nad Vrhniko prijetno presenečen, ker ta po odhodu jugoslovanske armade, po njegovem, doživlja vsebinski razcvet. »Iskreno priznam, da sem bil ob prebiranju vtisov in ocen tokratnih izvidnic zares dobre volje, saj ocene že dolgo niso bile tako podobne in predvsem pozitivne, razen nekaterih podrobnosti.« Bogataj ni mogel mimo kritike, da gostinci ne strežejo vrhniških štrukljev, saj so po njegovem tudi dunajski zrezki težka jed, pa jih še vedno najdemo v meniju. Pogreša tudi več inovativnih turističnih proizvodov v povezavi z reko.
Marjana Grčman, urednica TV oddaje Na lepše, je zapisala, da se ZIC Vrhnika zelo trudi, da bi turistični cilj s svojo ponudbo in kulinariko postal bolj prepoznaven. Pohvalila je ponudbo spominkov, pogreša pa več zgodovinskega turizma.
Primož Žižek iz podjetja E-laborat pa je pod lupo vzel predvsem turistično spletno stran Vrhnike: www.visitvrhnika.si. Zapisal je, da gre za spletno mesto, na katerega so turistični delavci lahko upravičeno ponosni oziroma po njegovem je spletna stran za slovenske razmere v svoji branži presežek.

 

Gašper Tominc

                             
Plusi
- Cankarjeva hiša in vodnica
- TIC
- pivovarna, Tehniški muzej Slovenije
- prijazni in odprti ljudje

Minusi
- nekateri odpiralni časi

91/100 – tako je Rusinja ocenila Vrhniko

1. Urejenost, videz kraja, čistoča: 9
2. Promet, javni prevoz, kažipoti, označevanje znamenitosti: 8
3. Namestitev: 7
4. Kulinarična ponudba (lokalne jedi, lokalna pijača): 10
5. Ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska in nasploh): 8
6. Ponudba športnih dejavnosti, rekreacija, zabave: 10
7. Ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi: 10
8. Spletne strani kraja in znamenitosti: 10
9. TIC – odpiralni čas, profesionalnost, prijaznost: 10
10. Gostoljubnost, splošni vtis: 9

Vrstni red po deseti izvidnici (do konca so še štiri)
1. Radovljica / 91
2. Vrhnika / 91
3. Kostanjevica na Krki / 87
3. Vojnik / 87
5. Slovenska Bistrica / 82
6. Sežana / 78
7. Semič / 74
8. Prevalje / 72
9. Kanal ob Soči / 64
10. Ljubljana / 62
11. Hrastnik / 48
12. Ankaran / 46

Oglejte si tudi