Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Mladi s preko 250 peugeoti ponovno na Vrhniki

Vrhnika, 31. julij – V Cankarjevo rodno mesto se je tretje leto zapored vrnila karavana mladih Evropejcev, ki že v skoraj starodobnih peugeotih 205 križarijo po Evropi. Njihov namen ni samo potovanje in zabava, ampak tudi dobrodelnost.
Na srečo je močno neurje s točo zajelo Vrhniko v zgodnjih popoldanskih urah, sicer bi mladi, ki so začeli prihajati v športni park pozno popoldne in v zgodnjih večernih urah, imeli verjetno kar nekaj težav. Okoli osemsto mladih iz Francije, Španije, Velike Britanije in Poljske, se je iz zahodne Evrope podalo na jugovzhod, da vzgojnim ustanovam v Bosni in Hercegovini, Albaniji, Severni Makedoniji in Bolgariji podarijo šolske, športne in medicinske pripomočke. Eno od pravil za udeležbo na potovanju namreč pravi, da mora vsako vozilo imeti vsaj 70 kilogramov tovrstnih pripomočkov. Med 27. julijem in 17. avgustom bo njihova karavana obiskala 20 držav. »Ne gre samo za potovanje kot tako, ampak za simbol združene Evrope in solidarnosti,« je zapisal v svojem sporočilu francoski organizator prireditve, ki nosi uradni naslov Europ.raid.

Na Vrhniki so se mudili že tretjič, pravzaprav, če smo natančni, so se prvič v Starem Malnu, lani pa prvič v samem središču mesta. Osrednji organizator, Turistično društvo Blagajana Vrhnika, jim je skupaj s partnerskimi društvi pripravil lep sprejem, poln dogajanja s poudarkom na lokalnih znamenitostih. Tudi na prizorišču so ta dan zbirali šolske potrebščine in sredstva za otroke iz socialno ogroženih družin na Vrhniki. Podžupan Gregor Kukec jim je med drugim v nagovoru dejal, da je vesel, da se vračajo na Vrhniko in izrazil upanje, da se vrnejo nekoč, ko bodo imeli družine. Francoski organizatorji niso skoparili z besedami pohvale na račun Vrhnike in obljubili, da se bodo še radi vrnili, če bodo le gostitelji za to. Čeprav se je večer zaključil z žurom skupine Lumberjack v Klubu Zakon, je karavana naslednji dan že zarana zapustila športni park in krenila dalje proti Hrvaški.

Kot je dejala 21-letna Marielle iz Francije, je 10 tisoč kilometrska trasa sicer naporna, a zaradi družbe nadvse zanimiva: »Veliko se presmejimo, nenehno spoznavamo nove prijatelje in se družimo. Sama sem prvič na tem potovanju in se imam super, zagotovo se bom naslednje leto še vrnila.« Karavana potuje s tridesetletnimi peugeoti 205, ki jih na naših cestah skoraj ne boste več videli. Presenetljivo ni veliko okvar, kljub temu pa se zgodijo. »Težave imamo na kolesu, mislim da gre za ležaje,« je pripovedoval Mathis, ki je rahlo zaskrbljen ležal pod vozilom. »Sicer ni nič tragičnega, a potrebno jih bo zamenjati.« Zdi se, da ni bil tehnične stroke, a na srečo karavano spremlja spremljevalno vozilo, ki omogoča popravila vozil ali pa se med mladimi že najde kakšen mladec, ki mu tehnična stroka ni tuja ter priskoči na pomoč.

V Turističnem društvu Blagajana Vrhnika vidijo v mladih potencialne turiste, ki se bodo nekoč vrnili na Vrhniko. Če bodo Cankarjevo mesto zapustili z dobrimi vtisi, se bodo še vrnili v svojih zrelih letih – ali pa mogoče kakšen od njihovih prijateljev. Zavedati se je namreč potrebno, da Europ.raid preko interneta in socialnih omrežij spremlja preko milijon ljudi, o podvigu mladih pa se vsako leto razpiše na stotine novinarjev. Ni vrag, da se kakšen od njih čez leta – ali pa že prej – vrne v Cankarjev rojstni kraj.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi