Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Zimzeleni v Kamniški Bistrici

Zimzeleni smo se prvi torek v aprilu odpravili v dolino Kamniške Bistrice. Nebo nam je obljubljalo oblake in proti poldnevu tudi kaplje dežja, vendar se nismo prestrašili, saj smo bili oboroženi z dobro voljo in dežniki.

Pot smo začeli ob vznožju žičnice na Veliko Planino in krenili po dolini reke Kamniške Bistrice proti njenemu izviru. Na poti smo občudovali pomladno prebujanje narave, bilo je veliko pisanega cvetja in zanimivega živalskega sveta. Vodnica Sonja nas je spotoma seznanila z nastanki ledeniških balvanov in življenjem živalic, katere smo srečali na poti: vodnim kosom, močeradom, krastačo, ki je nosila svojega ženina na hrbtu, mrestom in paglavci. Ob poti smo videli tudi zanimive senike - kozolce, ki so namenjeni spravilu krme in krmljenju divjadi.

Z mostu smo opazovali Veliki in Mali Predaselj in občudovali moč vode, ki je skozi tisočletja izdolbla ozko korito struge Kamniške Bistrice ter se podali naprej do njenega izvira. Pot smo zaključili še z zunanjim ogledom Plečnikovega dvorca in s sprehodom skozi Spominski park, ki je posvečen spominu gornikov, ki so svojo pot sklenili v Kamniških planinah.

Kljub slabi vremenski napovedi smo pohod zaključili dobro razpoloženi,  suhe dežnike pa smo spravili nazaj v nahrbtnike.

Zapisala: Jerneja  

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Željko Jadanić

Oglejte si tudi