Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Vandrovke na Jezerskem

Poleg šolarjev se je tudi za nas začela nova sezona 2015/2016. Vandrovke  smo  se odpeljale  na Jezersko. Ta 1. september je bil lep vroč dan v dolini in topel prijeten z vetričem na planini.

 

Daleč tam na severu Ljubljane, kjer se vidijo vrhovi Kamniških planin, leži majhna deželica, čisto samosvoja, obdana od visokih gora, Jezersko.

 

Ob zanimivem  Planšarskem jezeru, ki se lesketa v soncu, kjer plavajo  račke, je poleg jezera gostišče, kjer se popotnik lahko okrepča, posedi in se naužije lepot. Če se še malo sprehodi in ozre okoli sebe, lahko opazi znano kuliso belih lepotcev od Grintovca do Babe.

 

Nekje sem zasledila: »O Slovenci, tudi mi imamo nebesa, samo opazovati jih je treba.«

 

Veliko je kulturnih in naravnih znamenitosti in galerij. Obiskovalec lahko izkoristi veliko aktivnosti poleti  in  pozimi. Dnevni izleti, sprehodi, pohodništvo, alpinizem, jahanje, kolesarjenje in ribolov. Pozimi je priljubljen tek na smučeh, drsanje in hokej, sankanje in turno smučanje.  Namestite se lahko v hotelih, apartmajih,  na turističnih kmetijah, penzionih, v planinski koči,  v kampih, počitniških hišicah in hostlu.

 

Me Vandrovke, z vodnikom Milanom, smo krenile proti tovorni žičnici, ki vozi tovor na Češko kočo. Poleg je bila nekdaj tudi žičnica, ki je oskrbovala kočo na Ledinah, pa jo je strela poškodovala. Lahko se tudi peš podate na Ledine v zimskem času, kjer so smučarske radosti.

 

Pot je bila prijetna, lahka, malo sončna in veliko sence. Vračali smo se po tematski poti. Milan nam je sproti pripovedoval razne zanimivosti.  Tako je šestindvajset Vandrovk in trije Vandrovčki  zvedelo mnogo novega  na  prijetni poti po Jezerskem. Prehitro je minil dan, a v naših srcih bodo  ostali   najlepši vtisi s tega gorskega  bisera.

 

Letos je v avgustu potekal že 57. ovčarski bal ob Planšarskem jezeru. To je najstarejša slovenska etnološka prireditev.

 

Nekoč, med obema vojnama, je bila na Jezerskem očesna klinika , ki se je nahajala v hotelu Kazina. Veliko Čehov je hodilo sem na zdravljenje in tako so leta 1900 zgradili Češko kočo na Spodnjih Ravneh.

 

Naj zaključim:

 »POSTOJ POPOTNIK IN POGLEJ TA BISER NAŠE DOMOVINE«

 

Zahvaljujemo se vodniku Milanu za prijetno vodenje in si želimo še druženja z njim. HVALA !!

 

Zapisala in foto : Šurca Fani

Oglejte si tudi