Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Vandrovke na Bledu

Otoček sredi jezera, tam je pa cerkvica…..  Ja, to je Bled in  Vandrovke smo si ga ogledale v torek, 12. novembra. Že dolgo časa je bila prisotna želja, da prehodimo pot okoli Blejskega jezera.  Kar nekaj Vandrovk je bilo med nami, ki še nismo prehodile te poti. Vika nas je z veseljem popeljala po poti, ki je trajala dobro uro in pol, vreme smo imele prijetno, suho, pogrešale smo le  sonce. Jezero je bilo zelo mirno, ob poti so nas spremljale račke in labodi, ki so nam delali družbo.

 

Mislim, da Bled kar dobro poznamo, saj je naša največja turistična destinacija. Turisti iz bližnjih in daljnih dežel ga kar radi obiskujejo. S tradicionalno pletnjo se popeljejo na otok in si ogledajo veličastno gotsko cerkev. V cerkvi  na otoku sredi jezera lahko obiskovalec pozvoni za srečo, predvsem mladoporočenci si zaželijo srečo v zakonu. Tudi sama sem pozvonila pred mnogimi leti. Lep je  tudi  pogled na Blejski grad, ki stoji na vrhu skalnega osamelca kar 139 m nad jezersko gladino. V njem si lahko ogledamo  grajsko tiskarno, grajsko klet in zeliščno galerijo.

 

Bled je naselje ob Blejskem jezeru, spada med najstarejše turistične kraje v Sloveniji. Leži na nadmorski višini 504 m, sredi razgibane ledeniško preoblikovane pokrajine, na prehodu iz Radovljiške kotline v vzhodno vznožje Julijskih Alp. Jezero je dolgo 2,12 km in široko od pol do 1m. Poleti ima prijetno toplo vodo, primerno za kopanje, ki se na površini segreje do 25 stopinj. Bolj v mrzlih zimah jezero zamrzne in je primerno za drsanje na ledu.

 

Če pa že obiščeš Bled, si  moraš obvezno privoščiti blejsko rezino, ki je tudi posebnost tega kraja. Tudi  Vandrovke smo po končani hoji  obiskale hotel »Park« in se posladkale z blejsko rezino in obvezno kavico, ki nam  je dala moč.

Ob koncu vsega lepega  smo si še zapele: »Ko boš prišla na Bled, boš moja punčka spet……«, pomahale v slovo in se odpeljale proti Vrhniki. Med potjo smo premišljevale: »Ni ga lepšega kraja, kot je ta podoba raja !«

 

Zapisala in foto : Šurca Fani

Oglejte si tudi