Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Tivoli, Šišenski hrib in Rožnik z Vandrovkami

Že dolgo časa je tlela želja, da bi se tudi Vandrovke  sprehodile  po Rožniku. Večina nas še ni bilo na tem lepem kraju, pa smo hodile v šolo v Ljubljano, nekatere v službo, pa po nakupih, ampak pot nas ni  nikoli zanesla v hrib. Vsako leto gledamo na televiziji prvomajska srečanja, kjer se zbere veliko ljudi in  skomine so bile vedno večje.

Tako je prišel tudi čas za nas, za obisk Rožnika in njegove okolice. Za prvi torek v maju je vodnik Milan pripravil načrt pohoda in nas popeljal od Tivolija do Rožnika. Nismo vedeli, da je krajinski park Tivoli tako obsežen. Iz Tivolija smo prešli na Jesenkovo pot, ki je zelo dobro označena. Imenuje se po botaniku Francu Jesenku. Na tej poti je predstavljenih trideset različnih drevesnih vrst, ki  so označene s tablami.

Ogledali smo si tudi staro smučarsko skakalnico v Mostecu, ki je bila nekdaj  ponos Sloveniji.

Rožnik je grič, tudi četrta skupnost v mestu Ljubljana in priljubljena sprehajalna točka Ljubljančanov. Vrh Rožnika se imenuje Šišenski hrib (429 m). Bolj obiskan je Cankarjev vrh (394 m), poimenovan po Ivanu Cankarju, ki je v letih od 1910 do 1917 živel nasproti gostilne na Rožniku. Poleg gostilne stoji cerkev Marijinega obiskanja.

Kar nekaj časa smo porabili za ogled okolice, dreves in rastlinja. Ko je v zvoniku ura naznanila poldne, smo sedli pred gostilno, si privoščili kavico in osvežilno pijačo. Pokusili smo tudi dobre domače flancate. Ob kipu našega rojaka Ivana Cankarja smo se spomnili na velikana  umetniške besede.

Pot v dolino nas je vodila po krajši poti in tudi ta je bila poučna. Na robu gozda nad predelom Spodnje Šiške stoji hotel Bellevue, ki je zelo zapuščen in propada. Naprej ob poti smo videli kar nekaj tujih ambasad z različnimi zastavami. Tudi mimo hotela Tivoli smo šli, ki je bil v 20. stoletju zelo priljubljen hotel, imenovan Švicarija. Še in še bi lahko naštevala zanimivosti.

Minilo je še eno lepo torkovo dopoldne, obsijano s soncem  in  toplino našega druženja.

Vodniku Milanu  zahvala za vodenje.

Zapisala: Fani  Šurca

Foto:  Fani Šurca in Milan  Jerman

Oglejte si tudi