Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Sončki na Zasavski Sveti gori

Sončki smo drugi oktobrski pohod pričeli v oblačnem, a suhem vremenu v Vačah. Za začetek smo se zapeljali v  GEOSS, geometrično središče Slovenije z obeliskom in simboli naše države: knežjim kamnom, grbi in zastavami. Poleg je postavljen tudi »Pomnik rodoljubu osamosvojitvene vojne za Slovenijo«,  kamniti steber,  na katerem je osrednja plošča obdana z vzorci kamenin s celotnega slovenskega etničnega ozemlja. Na kovinski plošči je upodobljen neoborožen konjenik z vaške situle v spremstvu ptice, simbola miru.

V Vačah smo nadaljevali z ogledom fosilne morske obale, kjer so v steni luknje kamenovrtih školjk in lupine ostrig, ki so živele pred 13 milijoni let. Naslednji postanek je bil v vasi Klenik, kjer smo videli veliko kopijo Vaške situle, na kateri so upodobljeni prizori iz življenja v 6. in 5. stoletju pred našim štetjem.

Pohod nas je vodil mimo ekološke kmetije po poti, ki se je počasi dvigovala do našega cilja, Zasavske Svete gore. Med potjo smo občudovali naravo, ki se je že obdala v zlato rumene jesenske barve. Po krajšem postanku za malico pred planinsko kočo, smo se povzpeli še do cerkve sv. Marije, od koder smo občudovali razgled po  okolici.

Vračali smo se delno po gozdnatem grebenu, delno po poti pristopa in se pri avtobusu posladkali s sladico naše slavljenke Jelke. Zadovoljni smo se vrnili domov, saj je bil za nami lep jesenski dan.

Zapisala:     Nuša in Zoran   

Fotografije: Tatjana Rodošek, Sonja Zalar Bizjak

Povezave

Sončki

Oglejte si tudi