Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Smučanje z najvišjih vrhov sedmih kontinentov

Film o podvigu alpinističnega smučarja Dava Karničarja

Planinsko društvo Vrhnika prireja v zimskem času tradicionalna predavanja s tematiko o alpinističnih, gorniških in popotniških podvigih v tujini in doma, naših priznanih alpinistov in svetovnih popotnikov. Nazadnje je veliko gledalcev pritegnil film Sfinga o podvigu alpinističnih generacij v Severni Triglavski steni.

 

V Cankarjevem domu na Vrhniki je bil dne 23. 10. 2013, v organizaciji Planinskega društva Vrhnika in Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika predvajan nov slovenski gorniški film avtorja Boštjana Virca. Dokumentarno - športni film o alpinističnem smučanju Dava Karničarja, je predstavil spuste z najvišjih vrhov celin, vključno s prvenstvenim smučanjem z Mt. Everesta. 

 

Uvodne besede je imel sam glavni junak filma Davo Karničar. Ta velja že vrsto let za vrhunskega alpinista in alpinističnega smučarja. Doma je na Jezerskem in vsa družina je povezana z gorami in gorništvom. Pri nas je prvi presmučal Sinji slap in najtežjo presmučano alpinistično smer v Sloveniji, Fritsch-Lindenbach v severni steni Grintovca.

 

Presmučal je tudi severozahodno steno Eigerja in vzhodno steno Matterhorna. Leta 1995 je z bratom Drejcem kot prvi opravil smučarski spust s himalajskega osemtisočaka Anapurne.

 

Kot prvi na svetu je leta 2000 opravil neprekinjeno smučanje z najvišjega vrha na svetu Everesta. Svoj projekt, smučanje z najvišjih vrhov sedmih kontinentov, je leta 2006 zaključil s smučanjem z vrha gore Mt. Vinsona na Antarktiki. Film pa je bil premierno predvajan februarja 2007 na Rock, Ice & Snow Summit v Münchnu.

Davo Karničar, alpinist, ekstremni alpinistični smučar, učitelj in trener smučanja, alpinistični inštruktor, gorski reševalec, reševalec letalec, vodnik lavinskega psa, nekdanji tekmovalec v svetovnem pokalu alpskega smučanja, je v samem filmu razlagal težavnosti in pasti alpinističnega smučanja. Po projekciji filma pa je odgovarjal na zanimiva vprašanja gledalcev.

 

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem obiskovalcem filma, ki so prispevali 402,00 EUR prostovoljnih prispevkov za obeležitev 50. letnice ustanovitve Mladinskega odseka in 50. tabora mladih planincev. Prav tako se zahvaljujemo za pomoč tudi soorganizatorju te projekcije filma Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika.

 

Besedilo in fotografije: Miro Malneršič

Oglejte si tudi