Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

ŠKL – šport tisočerih obrazov

V začetku aprila 2019 je bila v ljubljanskem Koloseju zaključna slovesnost ob 25 letnici šolske košarkarske lige s predpremiero filma »ŠKL-šport tisočerih obrazov«. Projekt, ki sta ga leta 1995 pričela Vojko Korošec in Srečo Zakrajšek, je skozi četrt stoletja osrečeval, vzpodbujal športno aktivnost in spletal prijateljstva mladih na vseh področjih delovanja na osnovnih in srednjih šolah. V njem so sodelovale šole iz vseh koncev Slovenije, tudi iz manjših krajev, z več kot 350.000 udeleženci. Poleg košarke, ki je dominirala prvo desetletje, se je projektu leta 2005 pridružila odbojka, 2006 nogomet in leta 2007 igra med dvema ognjema za učence osnovnih šol  od 1. do 6. razreda. Vseskozi pa so tekme spremljale plesne, navijaške in akrobatske skupine, ki so dosegale tudi odlične uspehe na mednarodnih tekmovanjih (evropska in svetovna prvenstva pod okriljem ECC&JECC in IFC). Poleg športnih tekmovanj, so se v različnih krožkih kalili mladi novinarji, fotografi, likovniki in nadarjeni glasbeniki. Zelo atraktivno je bilo tudi izbiranje misic in mistrov simpatičnosti ŠKL. Najboljše osnovne in srednje šole v skupnem seštevku pa so vsako sezono prejele tudi posebna priznanja. Največ naslovov med osnovnošolci je osvojila O.Š Cvetka Golarja iz Škofje Loke, med srednješolci pa Gimnazija Bežigrad iz Ljubljane.

Za uspešne izvedbe in organizacijo posameznih aktivnosti po šolah so zaslužni predvsem ravnatelji, profesorji športne vzgoje in trenerji. Iz teh sredin so prišli, kasneje nekateri

vrhunski košarkarji, ki so nastopali v ameriški NBA ligi  (Primož Brezec – SŠ Srečka Kosovela Sežana, Boštjan Nachbar- II:gimnazija Maribor, Beno Udrih – Gimnazija Celje, Uroš Slokar – Gimnazija Bežigrad in Jusuf Nurkić – ŠC Celje). Kar deset košarkarjev, ki so leta 2017 v Turčiji osvojili naslov evropskih prvakov je nastopalo v srednješolskih ekipah ŠKL (Rebec Matic – SŠ Domžale, Nikolić Aleksej – ŠC Celje, Prepelič Klemen – ŠC Domžale, Murić Edo – Gimnazija Šentvid, Blažič Jaka – EGSS Radovljica, Vidmar Gašper – Gimnazija Moste, Zagorac Sašo – STSŠ Šiška, Dimec Žiga – EŠ Celje, Čančar Vlatko - SUAŠ Ljubljana in Lakovič Jaka – Gimnazija Šiška). Poleg košarkarjev je v srednješolskih ekipah ŠKL sodelovalo tudi nekaj vrhunskih odbojkarjev in nogometašev.

V projektu so skozi različna obdobja sodelovale tudi osnovne šole z našega območja: O.Š. dr. Ivana Korošca Borovnica (košarka), O.Š. Log – Dragomer (košarka in plesno navijaška skupina Žabe), O.Š. Brezovica (odbojka) in O.Š. Dobrova (nogomet, med dvema ognjema, plesna skupina Kokice in akrobati).

Poleg filma je z enakim naslovom izšla tudi knjiga – zbornik na 480 straneh s številnimi fotografijami nastopajočih ekip in posameznikov.

Vse potrebne informacije o filmu in zborniku lahko preberete na www.skl.si

 

Franjo Modrijan

 

 

Oglejte si tudi