Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Montaž, 2753 m

Izziv, ki smo ga načrtovali še v času, ko je bil z nami Aleš-Goropekar. Morda je že kdo pomislil, da je to za Lintverne prezahtevna tura in bi jo morali opraviti dosti prej, ko smo bili še “mlajši”. Pa vendarle se je zgodilo. Skrbno izbran dan, čist kot “špegu”, ko smo se pripeljali na planino Pecol nad Nevejskim prevalom / Sella Nevea. Sveže jutro in še trdna senca so nam dajale dodaten pogum za vzpon na drugo najvišjo goro v Julijskih Alpah. Špik nad policami ali Poliški Špik, kot se tudi po slovensko imenuje Montaž, kraljuje nad Reklansko dolino na eni strani ter nad Zajzersko dolino na drugi strani.


Lintverni smo se “raztegnili” po planini. Nastalo je nekaj skupinic, ki so jih kmalu zakrile skale in melišča. Krušljiva gora je diktirala dodatno previdnost. Sonce nam je dolgo prizanašalo, saj je v zadnje hrbte posvetilo šele pri vstopu na Pipanovo lestev. Več kot 50 m lestve iz jeklenice po navpični steni nudi pravi gorski užitek. Seveda je bila zbranost in previdnost na prvem mestu. Lintverni seveda to obvladamo, ko je potrebno pridejo na dan vse naše gorniške vrline.  Tudi nad lestvijo se je nadaljevala hoja po krušljivem skalovju. Gora se je kmalu nekoliko “poravnala” in tudi nadaljevanje po grebenu je bilo bolj sproščeno, saj so se odprli številni razgledi na vse strani. Že med vzpenjanjem, nato pa še tik po vrhom smo naleteli na še vedno viden podvig vrhniških planincev, ki so pred približno 50 leti še v “železnih časih” markirali smer čez Pipanovo lestev prav do vrha Montaža. Čeprav so oznake morali odstraniti, so posamezni napisi vidni še danes. Na vrhu nas je pričakal eden od številnih kozorogov, ki se pohodnikov niso ogibali. Lep in jasen dan nam je ponudil številne razglede. Tokrat smo Dobrač opazovali proti severu, predvsem pa smo z zanimanjem občudovali panoramo naših Julijcev.

Sestop nazaj na planino je bil enako tvegan ob tem, da so noge že bile nekoliko “mehke”. Seveda pa nam je s številnimi nasveti pri tem vzponu pomagal naš vodič Lintverni-Špik, ki je z vso odgovornostjo poskrbel, da smo se varno povzpeli vsi, ki smo se zato odločili in tudi sestopili brez praske. 


Pohod smo zaključili s piknikom, ki ga je posebej za Lintverne pripravil prijatelj Trbovc v Podkorenu.

Pohoda na Montaž smo se udeležili: Betajnovc, Cvele, Cvičkar, Grintovec, Ligojn`c, Podgurc, Povžar, Stari, Špik, Špilčk in Vezist ter gosta Marjan in Aleš.


Besedilo: Vezist

 Fotografije: Ligojn`c, Špik in Vezist

Oglejte si tudi