Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Lintverni s Črnega vrha na Blegoš

Lintverni se vsako leto na prvo nedeljo v januarju podamo nekam v bližino Dražgoš, kjer poteka tradicionalna spominska slovesnost, ki spominja na bitko med 9. in 11. januarjem 1942 v vasi Dražgoše. Do sedaj smo ubrali že mnogo poti, ki so se začele na različnih koncih okolice Dražgoš, končale pa v samih Dražgošah.

Sem ter tja pa obiščemo kakšen vrh v bližnji ali daljni okolici Dražgoš. Letos smo imeli v mislih vzpon na Porezen ali pot s Črnega vrha nad Cerknim do Blegoša. Izvedbo prve ideje nam je preprečil popolnoma zaledenel klanec, ki nam ga z vozilom našega sponzorja ni uspelo premagati. Puške nismo vrgli v koruzo in odpeljali smo se na Tuškov grič in od tam zastavili našo pot, Črnemu vrhu naproti.

Zagrizli smo v breg, nekajkrat prečili lepo urejene proge tega primorskega smučišča, se s toplim čajem okrepčali v Alpski perli, uživali v prelepih pogledih na naše Julijce, z očakom na čelu, in se kmalu napotili, malo gori, malo doli, po mehkih planinskih stezicah do Koče pod Blegošem. Tu smo počakali našo vrlo »logistiko«, ki nam je prišla naproti iz Črnega kala.

Po skupinskem slikanju se nas je četverica podala na vrh Blegoša, kjer smo ujeli še nekaj lepih sončnih trenutkov s pogledi na lepoto naših gora in že smo morali v dolino. Za spust smo si izbrali direktno pot, ki se začne strmo spuščati skozi gozd. Pot nas je pripeljala mimo starega vojaškega bunkerja in kmalu za tem smo že prispeli do Črnega kala, kjer so nas že čakali »logisti«.

Sledil je še »najlepši« trenutek naše poti, obvezno kosilo v nam že dobro znani Gostilni Blegoš v Javorju, ki nam jo je  dobro leto nazaj priporočil naš Pastir.

Pohoda smo se udeležili: B`čar, Bankir, Betajnov`c, Duna, Povžar, Špilčk in Špik.

Besedilo in foto: Špik

Oglejte si tudi