Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
9°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Pomladni koncert

V sredo, 22. marca 2017, je v Mali dvorani CD na Vrhniki zazvenel koncert treh glasbenih skupin, ki ga je pripravila Komisija za kulturo pri Društvu upokojencev naše občine.

V prvem delu je nastopila družina Jakob z Zavrha pri Dobrni, ki goji ljudsko pesem po vzoru pohorskega zbiratelja narodnega blaga Jurija Vodovnika. Izvor in pomen pesmi je predstavila Irena Artank, ki skrbno pripravlja program, da s svojimi štirimi sestrami in bratom kar najbolj doživeto zapojo naše že skoraj pozabljene pesmi. Navdušeno odobravanje poslušalcev jih bo gotovo vzpodbudilo, da bodo še naprej raziskovali in zbirali ljudsko gradivo za svoje nastope. Že doslej so bili povabljeni na srečanja ljudskih pevcev po različnih krajih Slovenije, prav tako tudi v našo prestolnico. Ob dnevih folklore v Beltincih so nastopili kot demonstracijska skupina za učenje večglasnega petja.

V drugem delu je za medgeneracijsko povezavo nastopila skupina šestih učencev iz OŠ Sostro. Zapeli so več narodnih pesmi, ki so jih z velikim občutkom za ritem podkrepili z Orffovim instrumentarijem. S kitaro jih je spremljala njihova učiteljica Lilijana Stepic. Njihovo prisrčno izvedbo so poslušalci nagradili z dolgotrajnim aplavzom.

Pred zaključnim delom koncerta je Marta Rijavec, predsednica Mešanega pevskega zbora DU Vrhnika, predstavila njegovo delovanje. Skupina deluje že več let. Do lanskega leta je pela, ob spremljavi harmonike, klarineta in kitare, dvoglasne pesmi. Pred dobrim letom pa je zbor prevzel zborovodja Jože Jesenovec, ki je do danes pripravil program ljudskih in umetnih pesmi.

Za zaključek koncerta so odpeli več pesmi. Njihovo petje je bilo na dostojni višini, čeprav bi bilo lepo, da bi se jim pridružilo še več moških glasov.

S Pomladno pesmijo pod vodstvom Lilijane Stepic so skupaj z Orffovci zaključili uspešen koncert.

Zapisala Stanka Grbec

Slike: Željko Jadanić

Oglejte si tudi