Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Biokovo, Makarska

Veseli Triglavci smo tokrat organizirali izlet in pohod v sosednjo Hrvaško na Biokovo – gorski hrbet v osrednjem delu Dalmacije, ki se strmo spušča proti Makarskemu primorju. Pohodniki smo se zbrali v četrtek v poznih večernih urah ter se z avtobusom odpeljali na pot. V zgodnjih jutranjih urah in v spremstvu jutranjega sonca smo prispeli v kraj Tućepi, kjer smo se nastanili v apartmajih.

Po skupnem zajtrku smo imeli krajši počitek ter ogled mesta. Nekateri se nismo mogli izogniti klicu prelepega jadranskega morja, zato smo si privoščili skok v vodo. Naslednji dan ob 6. uri zjutraj smo se odpeljali v kraj Makar do začetne točke našega podviga in se skupaj z lokalnim vodičem Edom začeli vzpenjati proti zastavljenemu cilju. Ves čas do planinske koče na Vošacu (1422 m), od koder je zelo lep pogled v dolino proti Makarski ter na otoke Brač, Hvar in Korčula, je pripekalo močno sonce, senco za kratek počitek pa smo morali loviti.

Pri koči smo se dodatno okrepčali z malico in pijačo, nato pa smo tisti najbolj pogumni v vročem sončnem dnevu brez kančka vetra krenili še do najvišjega vrha, sv. Jurija (1762 m), ki je dobil ime po stari kapelici, obnovljeni v letu 1646. Sv. Jurij je drugi najvišji vrh v hrvaškem gorskem svetu. Po osvojenem vrhu smo se spustili v dolino do avtobusa, kjer nas je presenetil dež ter se vrnili do našega prenočišča.

V nedeljo zjutraj smo krenili proti domu in se spotoma ustavili v Splitu na kratek ogled mesta in nakup manjših spominkov. Zatem nas je pot vodila do enega izmed najstarejših hrvaških mest Skradina, ki slovi po svoji dolgi in burni preteklosti. Zaradi svoje slikovitosti je mestece privlačna turistična destinacija z avtentičnim mestnim jedrom in čudovitim pogledom na reko Krko, prav tako pa se tu nahaja ena od najlepših marin na Hrvaškem. Od tu smo nadaljevali v smeri Slovenije, kamor smo prispeli v večernih urah.

Bilo je nepozabno doživetje in za nekatere velik podvig, zato se na tem mestu zahvaljujemo: vozniku avtobusa Kenu, ki nas je varno pripeljal v obe smeri, glavnemu idejnemu vodji pohoda Borisu za organizacijo in izvedbo celotnega izleta, podjetjem Jurbus d.o.o., Tera Nova d.o.o., Gostilni Pri Krajncu, Orel d.o.o., Dvig d.o.o., Gostilni in pizzeriji Boter, Pekarni Vrhnika, gospodoma Izidorju Korošcu in Mavrič Jožetu, pohodniku Marjanu za glasbeno podlago, puncam za sladke domače dobrote ter vsem pohodnikom in pohodnicam za izjemno dobro voljo in spodbujanje vsakega izmed nas.

Besedilo: Branka Gutnik

Fotografije: Veseli Triglavci

Oglejte si tudi