Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Barjani na Zasavski Sveti gori (drugič)

Da bi se izognili napovedanemu dežju, sta nas vodnika Sonja in Frenk 10. 4. 2018 namesto na Rožnik popeljala na Zasavsko Sveto goro. Pa čisto brez dežnikov tudi tukaj ni šlo.

Pohod smo pričeli v Vačah. Najprej smo obiskali fosilno morsko obalo, osem metrov dolgo steno, zaščiteno s streho. Stena je iz jurskega apnenca izpred 110 milijonov let. V njej so luknje, ki so jih izvrtali morski datlji (prstaci), ostro oko pa lahko opazi tudi ohranjene fosilne školjčne lupine ostrig, velike pokrovače... Samo morja že dooolgo ni več.

Z obale smo krenili proti vasi Klenik, kjer stoji povečana kopija Vaške situle, ki je bila tu odkrita. Izvirnik je shranjen v Narodnem muzeju Slovenije. Na situli so upodobljeni prizori iz življenja višjih družbenih slojev v 5. in 6. stoletju pr. n. št.. Seveda situla ni edina izkopanina, ki je bila tu najdena. Arheološka najdišča obsegajo naselbino in več grobišč – gomil z grobovi. Prva izkopavanja je vodila že vojvodinja Mecklenburška (iz rodu Windisch – Graetz), ki pa je izkopane dragocenosti zaradi nezainteresiranosti takratnih oblasti prodala na dražbi in so končale v tujini. V kasnejšem času je arheološka izkopavanja vodil slovenski arheolog France Stare.

Od tu smo nato krenili po nezahtevni poti, prijazni našim nogam in letom, proti našemu današnjemu cilju Zasavski gori. Z razgledi žal ni bilo nič, gora se je zavila v meglo. Povzpeli smo se do romarske cerkve Sv. Marije, nasproti katere stoji nenavadno poslikana hiša, nato pa se spustili do planinske koče. Tu so nam pripravili dober golaž s polento, potem pa se je bilo treba še vrniti nazaj do Vač. Medtem je vetru uspelo pregnati meglo, tako da smo se spuščali v prijetnem sončku. Spotoma smo pri prijaznem najditelju ob Vaški situli dobili še izgubljene avtomobilske ključe, nato pa pohod zaključili v Vačah pri vodnjaku, kjer so se menda zbirale Vaške klepetulje (Janez Menart).

Da ne bi kdo slučajno izgubil kakšnega dekagrama, so nas kar trije rojstnodnevni slavljenci dobro založili s sladkimi dobrotami.

Zapisala: Dragica P.

Fotografije: Sonja, Stane in Franci

Oglejte si tudi