Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Adria rally show 2021 - Vrhničan Boštjan Avbelj je s hitrimi vožnjami ponovno navdušil Italijane

Mladi slovenski dirkač, ki se je dokazoval tako na krožnih avtomobilističnih dirkah kot tudi v reliju je sredi februarja nastopil na mednarodni dirki v Italiji. Žal mu je uvrstitev na najvišja mesta na čisto prvi hitrostni preizkušnji preprečila prazna guma, a je kljub temu v  vseh preostalih vožnjah dosegal vrhunske rezultate in ponovno navdušil.

Adria Rally show 2021 se je odvijal na nam dokaj bližnjem prenovljenem dirkališču Adria. Dirko so organizatorji pripravili kot nekakšen šprinterski reli kjer so vključili dele dirkalne steze za avtomobile, na vmesnem parkirišču so pripravili še umetno izdelano progo in dodali preizkušnjo na  sloviti stezi za gokard. Glede na to, da zaradi situacije s korona virusom dirk še ni sploh ne preseneča, da se je na štartu pojavilo kar 124 tekmovalnih posadk. Tisti gledalci,  ki so lahko spremljali dirko so lahko uživali v predstavah voznikov v zelo atraktivnih avtomobilih. Seveda je največ navdušenja poželo pet WRC avtomobilov  in kar dvainštirideset avtomobilov kategorije R5.

Boštjan Avbelj, ki se je dirke udeležil predvsem zaradi treninga in piljenja občutkov v dirkalnem avtomobilu v tekmovalnih pogojih je dejal. da je bil reli zanimiv, pa čeprav je potekal po dirkališču in delu infrastrukture. Dogodek je bil vsekakor zanimiv, vseboval je veliko šikan, ozkih zaprtih delov in praktično vse elemente relija. Pred dirko je bilo potrebno urediti popis proge, si narediti zapiske, preveriti čase na časovnih kontrolah in odpeljati preizkusni krog. Vse to je bilo po Avbljevih besedah Idealno za ogrevanje pred tekmovalno sezono. 

Po dirki je takole strnil svoje vtise: 'S sovoznikom Damijanom Andrejko sva nastopala v najštevilčnejši konkurenci, v razredu R5 s Škodo Fabio R5, ki jo je za naju pripravila italijanska ekipa PA Racing, uradno pa sva vozila za ekipo Xmotors. V petek sva na 'shakedownu' (preizkusu – op- avtorja), ki sva ga uporabila kot test, zadela v šikano in rahlo poškodovala avto. Zato sva odvozila samo par krogov, saj je bilo treba dirkalnik malce popraviti. Kasneje, zvečer v kvalifikacijah za sobotno štartno pozicijo, sva osvojila drugo mesto z zaostankom 0.2 sekunde za zmagovalcem kar je bil zelo dober obet pred samo dirko.

A naslednje jutro ni šlo vse po načrtih. Že na prvem »brzincu« v soboto nama je po dobrem kilometru spustila zadnja leva guma. Nikamor nisem zadel, niti nisem zapeljal čez robnik tako da je šlo za napako na ventilu ali pa v neprimernem tlaku zaradi hladnega vremena. Kakorkoli izgubila sva ogromno časa in s tem tudi upanje na končne stopničke. Preostale 'brzince' sva odpeljala gladko in hitro. Na četrtem »brzincu« sva dosegla peti čas na ostalih pa sva se vedno uvrščala med prve tri. Izpostavil bi drugi in tretji »brzinec« kjer sva osvojila drugo in tretje mesto.  Če odmislim zaplet zaradi gume je bil od naju  hitrejši le dirkalnik razreda WRC. No za vsaj majhno tolažbo sva s sovoznikom na zadnjem »brzincu« zmagala in prehitela prav vse, tudi tiste v boljših avtomobilih. Ob tej priložnosti bi se zahvalil ekipi PA Racing za odlično pripravljen avto in delo v servisu. Zadeli so prav vsak detajl, ki sem ga na začetku pogrešal, hitro sem imel v rokah avto, ki mi je bil zelo všeč in sem res zelo užival v vožnji.'

Boštjan Avbelj Še dodaja: 'Sezona 2021 se je praktično že začela, kljub temu dogovori o morebitnih nastopih v reliju zame še potekajo. Velika novost je tudi ta, da v letošnjo sezono vstopam v dirkanje s svojo ekipo. V lasti imamo dva dirkalnika za krožne dirke in gorske dirke, več podrobnosti bomo razkrili kmalu ko bodo jasne vse podrobnosti.'


Peter Kavčič, foto: Uroš Modlic

Oglejte si tudi