Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

ZŠAM Vrhnika v skrbi za pešce

Letošnjo akcijo »Bodi viden bodi previden« smo člani ZŠAM Vrhnika izpeljali v sodelovanju s Policijsko postajo Vrhnika. Projektu so se pridružili tudi mladi gasilci iz PGD Verd in PGD Bevke z mentorji
Naša preventivna akcija se je pričela na Policijski postaji Vrhnika s policistom Vilijem Jerebom. Policist je nazorno razložil gibanje pešcev v prometu v vseh prometnih situacijah. Največji poudarek je bilo gibanje pešcev v nočnem času, ob poslabšani vidljivosti. Prikazal je uporabo in poudaril namen uporabe odsevnih teles kot so: kresnička, odsevni trakovi, svetila, svetla in fluorescenčna oblačila in oprema. Opremo, ki nam zagotavlja večjo varnost je potrebno pravilno uporabljati, da nas bodo vozniki opazili pravočasno in prilagodili hitrost vozila. Kot pešci moramo vseskozi spremljati dogajanje na cesti. Mladi so s strani policista prejeli zloženko »Posveti mi pozornost«, ki nazorno prikazuje  pravilno ravnanje pešcev v prometu. Po poučnem predavanju policista Vilija so otroci s strani članov ZŠAM Vrhnika prejeli odsevne trakove, kresničke in jopiče ter se po krajšem ogledu policijske postaje organizirano podali v temno vrhniško noč. Odsev teles je na daleč opozarjal na gibanje oseb in prav s tem se zmanjša tveganje za nezgodo.

»Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih ter vzgojnih aktivnosti Javne agencije RS za varnost prometa (AVP), ki je nosilec nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev, kjer se posveča posebno pozornost uporabi odsevnih predmetov, pravilnem ravnanju v cestnem prometu in upoštevanju omejitev hitrosti v naseljih ter odstopanju prednosti pešcem pred označenimi prehodi s strani voznikov. Delež umrlih pešcev se je v lanskem letu (2016) v primerjavi z letom 2015 povečal za 38 % (16 mrtvih v letu 2015, 22 mrtvih pešcev v letu 2016, od tega kar 5 mrtvih na avtocestah). Delež mrtvih pešcev predstavlja 17 % delež med vsemi smrtnimi žrtvami prometnih nesreč v letu 2016. Število hudo telesno poškodovanih pešcev se je primerjalno z letom 2015 v letu 2016 povečalo za 8 %, torej iz 124 na 134 hudo telesno poškodovanih.« (AVP, 2017)

Vozniki se moramo zavedati, da lahko  tudi v temi in ob pogojih slabše vidljivosti pričakujemo pešce in kolesarje, ki so najbolj ranljiva skupina na cesti. Z zmanjšanjem hitrosti in osredotočenjem na vožnjo bomo varno obvozili pešce in kolesarje. Ne pozabimo pa tudi na tehnično brezhibno delovanje svetil in čistih vetrobranskih stekel.  Nedavna akcija »Telefon« je voznike opozarjala, da uporaba telefona med vožnjo resno ogroža varnost vseh udeležencev prometa.

Z organiziranimi in samostojnimi akcijami za večjo varnost v prometu, bomo člani ZŠAM Vrhnika nadaljevali in s tem prispevali svoj kamen v mozaik v prometni kulturi in varnosti.

Zahvala vsem za sodelovanje in srečno vožnjo!

Predsednik ZŠAM Vrhnika,

 Franjo Čretnik.

Oglejte si tudi