Logo MojaObčina.si

Vrhnika

JUTRI
5°C
0°C
PON.
5°C
-2°C
Deli

Umrl je Ivan Malavašič (1927 – 2019)

Včeraj, 11. marca 2019, je umrl Ivan Malavašič, vsestranski umetnik in častni občan občine Vrhnika. Rodil se je 30. septembra 1927 v Rovtah nad Logatcem, živel pa v Podlipi.

Bil je eden najbolj plodnih piscev besedil za domače ansamble – Lojze Slak je svojo prvo vokalno-instrumentalno skladbo posnel leta 1964 ravno na Malavašičevo besedilo Domači vasici. Številne pesmi so izšle v revijah, časnikih ali samostojnih izdajah. Napisal je okoli 1800 pesmi. Neumoren je bil tudi pri pisanju črtic in romanov - izšlo je 26 knjižnih del, številni rokopisi pa čakajo še v njegovi omari.

Že od mladih let se je posvečal slikarstvu (obiskoval je zasebno slikarsko šolo pri prof. Rajku Slaperniku, društvu Klas in pri Likovnih samorastnikih). Naslikal je veliko različnih del, tematika njegovih slik je zelo raznovrstna in velikokrat temelji na resničnem življenju. 
Svoj pečat pa je dal tudi slovenskemu pritrkovanju, saj je napisal prvi priročnik za pritrkovalce z več kot 250 melodijami.

Leta 1997 je bil Ivan Malavašič nagrajen s Souvanovo nagrado za življenjsko delo za pisanje besedil. 2016 je bil razglašen za častnega občana Vrhnike, leto dni kasneje, ob njegovi 90-letnici pa mu je KS Podlipa- Smrečje podelila posebno priznanje za izjemne umetniške dosežke, ki so trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico.

Naš časopis izreka svojcem iskrene sožalje. Naj počiva v miru.
Gašper Tominc

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi