Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
30°C
18°C
JUTRI
23°C
18°C
Deli

Rumeni jopiči za varnost otrok na šolskih poteh

Vrhnika - Težko jih je spregledati te dni, ko so otroci ponovno zakorakali v šolo. Gre za člane vrhniškega združenja šoferjev in avtomehanikov, ki v vpadljivo rumeno-zelenih jopičih skrbijo za varnost otrok v prometu. V jutranjih in popoldanskih urah na šolskih poteh pazijo na varno prečkanje prehodov za pešce. Kot pravijo se stanje izboljšuje, še vedno pa so opazne nekatere klasične napake tako voznikov kot pešcev.

Že leta in leta v prvih septembrskih dneh vrhniško ZŠAM skrbi za varnost najmlajših v prometu, na določenih mestih se jim pridružijo tudi člani Policijske postaje Vrhnika in medobčinske redarske službe. Začeli so na prvi šolski dan, pri čemer so ta dan za prvošolce Slomškove šole pripravili krajšo prometno delavnico in v sodelovanju s krovno zvezo ter Agencijo za varnost v prometu tudi sladko presenečenje, za, kot pravijo, »vedrejši prestop šolskega praga«.

»V akciji, ki bo trajala do 13. septembra, torej štirinajst dni, sodeluje 16 članov našega združenja, dodatno nam pomagajo tudi policaji in redarji. Postavljeni smo na ključnih točkah šolskih poti, za katere ocenjujemo, da so varnostno najbolj problematične. Prisotni smo tudi v Bevkah in na Drenovem Griču,« je pojasnil predsednik združenja Franjo Čretnik. Dodaja, da se stanje z leti izboljšuje, še vedno pa se pojavljajo klasične napake, kot na primer, da vozniki na prehodu za pešce prepozno zaznajo pešca in da v semaforiziranih križiščih vozijo v rdečo luč. »Na splošno je v jutranjih in popoldanskih konicah Tržaška cesta polna prometa, na žalost tudi tovornega, kar predstavlja še dodatno potencialno nevarnost za pešce, sploh otroke, ki so zaradi svoje velikosti manj opazni. A da ne bom tarnal samo čez voznike, tudi pešci večkrat ne ravnajo odgovorno. Tako še vedno velikokrat pred prečkanjem ceste stojijo tik ob cestišču, kar je izredno nevarno – zaradi tega smo na Vrhniki že imeli nesreče. Pozabiti pa ne smem še na mlade kolesarje, ki dajejo prednost frizuri pred kolesarsko čelado.«

Čretnik pravi, da združenje zelo veliko časa vlaga v izobraževanje starejše generacije otrok v vrtcih in celotne šolske populacije. Pripravljajo jim poligone, predavanja na temo preventive v cestnem prometu, različne praktične prikaze… Pa ne samo za mlade, tudi za starejše bodo letos v sodelovanju z Agencijo za varnost v prometu pripravili prometno delavnico.

»Skušamo biti prisotni na čim več segmentih in stalno opozarjati ljudi. Tako bomo jeseni izvajali nadzore v šolskih avtobusih in učence opozarjali, da morajo biti privezani, da se ne je,  sprehaja ali bog ne daj sedi na sedežu s šolsko torbo na hrbtu.« Na parkirišču enega od naključnih vrtcev bodo izvedli še nadzor nad privezanostjo malčkov v vozilih, kar pa je, kot pravi sogovornik, na srečo vedno bolje. Čretnik še dodaja, da smo starši najboljši zgled otrokom, zato se moramo v prometu najprej mi obnašati odgovorno in pozorno – pa ne samo prvi šolski dan, ampak vse dni v letu.

 

Gašper Tominc, foto: FČ

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi