Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Prejeli smo: Spoznajmo, varujmo in ohranimo stalno razstavo Moja Ljubljanica na Vrhniki

»Spoznaj? Varuj! Ohrani.« je geslo letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine 2020 in Nacionalnega tedna kulturne dediščine (26. 9. – 10. 10. 2020). Geslo ne bi moglo biti primernejše sicer nezavidljivemu stanju, v katerem se je znašla stalna razstava Moja Ljubljanica in z njo Doživljajsko razstavišče Ljubljanica (DRL), ki se nahaja v bivši šivalnici IUV na Vrhniki. 

Preden so bile izjemne arheološke najdbe iz reke Ljubljanice razstavljene na Vrhniki, je redko kateri Vrhničan verjel, da je kaj takega možno. Številni smo bili mnenja, da se Ljubljana temu kulturnemu zakladune bo odpovedala. Ko se je leta 2016 to dejansko zgodilo, ko smo Vrhničani dobili priložnost gostiti razstavo Moja Ljubljanica, so se pokazale dobre in slabe strani tega evropsko financiranega projekta, v katerem sta partnerja Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) in Občina Vrhnika. 

MGML je strokovni partner v projektu in skrbnik arheoloških najdb, ki so razstavljene v razstavišču. Za strokovni del je projekt prejel dve zelo ugledni mednarodni priznanji. Leta 2018 priznanje Sveta Evrope in Evropske komisije in 2019 Unescov znak najboljših praks za podvodno kulturno dediščino. Najbolj ambiciozni strokovnjaki se spogledujejo celo z možnostjo uvrstitve Ljubljanice na Unescov seznam svetovne dediščine v prihodnosti. 

Če se ozremo na žalostna politična dogajanja v zadnjih štirih letih na Vrhniki, v povezavi z Doživljajskim razstaviščem Ljubljanica, se zaskrbljeno lahko vprašamo, ali bomo Vrhničani kos visokim ciljem in standardom, ki so s tem projektom postavljeni pred nas? Ali mi sploh razumemo pomen in pomembnost tega projekta za kulturni in turistični razvoj Vrhnike? Občina Vrhnika je namreč nosilka tega projekta, ki pa se od njegovega začetku ni uspela izogniti njegovi politizaciji. To kaže na nezrelost in nerazumevanje lokalne politike, ki naposled lahko pripelje tudi do tega, da bomo Vrhničani izgubili kulturni zaklad, ki ima drugače potencial postati del identitete Vrhnike. Takšni projekti bi morali presegati vsakokratne lokalne boje za oblast in postati stičišča, kjer bi tudi raznobarvna politika lahko združila moči v dobro skupnosti kot celote. V kolikor lokalna politika ne bo v kratkem prepoznala lastne odgovornosti za ohranitev stalne razstave Moja Ljubljanica na Vrhniki, jo lahko že konec leta 2021 izgubimo.

Kaj naj torej storimo Vrhničani v teh nezavidljivih razmerah? »Spoznaj? Varuj! Ohrani.« je geslo letošnjih dnevov kulturne dediščine. Spoznajmo kulturno in naravno bogastvo, ki ga imamo na Vrhniki. Če si razstave Moja Ljubljanica še niste ogledali, si jo nujno oglejte. S spoznanjem bogastva, ki ga imamo, se bo v nas zbudila tudi zavest in želja, da ga aktivno varujemo in ohranimo. Strokovno in kulturno javnost na Vrhniki pa pozivam; javno delujte po svojih močeh, da Doživljajsko razstavišče Ljubljanica in izjemne arheološke najdbe v njem ohranimo na Vrhniki.

 

dr. Andrej Marković, občan Vrhnike

Oglejte si tudi