Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Prejeli smo: Koronavirus in Raduša

Preobremenjenost policije in pooblastila vojski ,preberem naslov  prispevka Sama Finžgarja v pismih bralcev Dnevnika,kjer okrca politiko, da ni sposobna rešiti preprostega problema , da bi slovenska vojska določene naloge  na meji prevzela od policije.

No če jaz dodam, opozicija noče  dodati potrebnih glasov, da parlament z dvotretinjsko večino izglasuje tistih nekaj preprostih pooblastil SV, da bi nadomestila policiste na južni meji. Policija je namreč zaradi svojega specifičnega dela nujno potrebna za opravljanje nalog na notranjem področju države.

Pisec ne kritizira tja v en dan, on ponuja rešitev. Zakon namreč dovoljuje prerazporeditev javnih uslužbencev znotraj javne uprave glede na potrebe. Treba je le prerazporediti potrebno število vojakov v policijo. Sama Finžgarja ne poznam, vendar se na zadeve zgleda spozna in ve kaj hoče.

Zakaj se ne bi kaj naučili iz zgodovine, konkretno iz zadeve »Raduša« iz leta  1972, ko se  je teroristična skupina 13 ustašev 21.junija 1972 iz Avstrije preko Slovenije prebila v Bosno - z namenom rušitve takratnega političnega sistema v Jugoslaviji.

Slovenija se je v trenutku zamozaščitniško organizirala, vpoklicala  vojaške rezerviste na usposabljanje v Tacen, kjer jih je od 6/7 do 17/7-1972 na hitro usposobila za  izvrševanje policijskih pooblastil.Tudi sam sem bil med njimi. Koliko nas je bilo ne morem reči, mogoče 300, vendar vse se je odvijalo zaradi Raduše, to nam je bilo tudi povedano.

Tokrat se ne gre za zavarovanje političnega sistema, opozicija se celo boji, da bodo pooblastila zlorabljena za Janezov  »državni udar«, vsaj tako jaz razumem njihovo čudno bojazen, temveč gre za zdravje, zdravje nas vseh. Policija je kadrovsko preobremenjena, Levica javite se med prostovoljce v rezervno policijo in ne nasedajte tistim, ki so v ključnem času odpovedali in sestopili z oblasti.

 

Vid Drašček Vrhnika

 

Oglejte si tudi