Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Na Stari Vrhniki so prenavljali Lukacovo kaščo

Od 15. do 19. oktobra so na Stari Vrhniki za zainteresirano javnost potekala predavanja na temo sanacije apnenega ometa, naučeno pa so prenašali v dejanja na stari Lukacovi kašči sredi vasi. Slabo vreme je nekoliko okrnilo terenske vaje, a zasebnik Gnom si je zadal, da bo obnovo ometa vendarle opravil do konca, kar je teden dni kasneje tudi storil.
Lukacova kašča na Stari Vrhniki je bila v preteklosti del gospodarskih poslopij sosednje kmetije, ki je sedaj ni več. Njeni dediči niso načrtovali obnovo kašče, pač pa so jo prodajali. Kdo ve kaj bi se zgodilo z njo, če jo ne bi Zavod za varstvo kulturne dediščine leta 2000 vnesel v register nepremične kulturne dediščine in s tem zavaroval pred porušitvijo. »Dolgo časa sem jo gledala in gojila tiho željo, da bi jo kupila, nato pa sem se leta 2007 ob podpori moža vendarle odločila, da jo odkupim. Žal mi je bilo, da bi tak biser propadal sredi vasi,« je o vzgibih nakupa kašče pojasnila Starovrhničanka Anka Grom, sicer velika ljubiteljica ohranjanje lokalne kulturne dediščine.  

Kako natančno stara je Lukacova kašča se ne ve, pravi Gromova, edini dokaz o njeni starosti je njena omemba v Franciscejskem katastru iz leta 1824. Slabih dvesto let stara kašča, velika približno 25 m2, je bila ob nakupu v slabem stanju. »Letos spomladi smo se lotili obnove ostrešja, pri čemer sem sama kupila gradbeni material, pri delu pa so pomagali domači in krajani, za kar sem jim iz srca hvaležna. Polna zanosa ob premikih na objektu, sem iskala možnosti, da bi obnovili še zunanjost kašče in tedaj se je vse poklopilo,« pravi Gromova, ki se je iščoč zidarskega mojstra s starimi znanji obrnila na Restavratorski center, od tam pa so jo usmerili na Srednjo gradbeno, geodetsko in okoljevarstveno šolo Ljubljana. Tam so ravno tedaj v okviru projekta »Šola prenove« iskali primeren objekt na terenu za učenje nanašanja apnenih ometov, zato se je, kot pravi Maja Capuder iz omenjene šole: »Vse poklopilo.«

Šola prenove je namenjena varstvu stavbne dediščine in ohranjanju starih obrtnih znanj, ki so nujna za kvalitetno prenovo objektov. V njej sodelujejo štirje partnerji: Zavod za varstvo kulturne dediščine, Združenje zgodovinskih mest Slovenije, ljubljanska fakulteta za arhitekturo in Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana. Organizirajo brezplačne delavnice in vaje na terenu tako za svoje člane kot za vso zainteresirano javnostjo, ena od takih je bila tudi »apneni ometi«.

Predavanjem v Domu krajanov sredi vasi je vsakodnevno prisluhnilo okoli 50 slušateljev, terenskih vaj pa se je udeležilo približno 20 posameznikov. V primeru lepega vremena bi verjetno popolnoma prenovili zunanjost kašče, a so zaradi dežja morali začasno odložiti orodja. Zasebnik Jože Drešar (Gnom d.o.o.) se je nato odločil, da bo sam s svojo ekipo dokončal zunanjost, kar je konec oktobra tudi storil.

Kašča potrebuje še obnovo notranjosti, vrat in podbojev, a tudi to bo prišlo na vrsto, pravi Gromova. »Zaenkrat še ne vem kakšna bo vsebina kašče po obnovi. Po tihem marsikaj premlevam, a se nisem še za nič dokončno odločila. Moj cilj je zaenkrat samo, da jo obnovim in iztrgam zobu časa.«

 

Gašper Tominc, foto: Joži Krvina in GT

Oglejte si tudi