Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
12°C
-1°C
JUTRI
15°C
-2°C
Deli

Kresovanje in maša za domovino na Sveti Trojici

Vrhnika, 23. junij - Na predvečer kresnega večera je vrhniška župnija na Sveti Trojici pripravila kresovanje in mašo za domovino s krajšim kulturnim programom. Slavnostni govornik je bil minister prve slovenske vlade Janez Dular.

Mašo za domovino je ob somaševanju domačega župnika Blaža Gregorca daroval monsg. Franci Petrič, ki je v pridigi spomnil, da morajo biti kristjani aktivni državljani, ki lahko svojo politično moč najlažje manifestirajo ob volitvah. 

Po maši je sledil krajši kulturni program z branimi odlomki Ivana Cankarja (Franci Bozovičar), slovenskimi pesmimi v izvedbi Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Pavla Vrhnika, program pa je povezoval Boštjan Koprivec. Po Zdravljici iz grl vseh prisotnih je za mikrofon stopil Janez Dular, v letih 1990−1992 minister za vprašanja Slovencev po svetu in narodnostnih skupnostih v Sloveniji, 1996-1997 pa minister za kulturo. Po njegovem so številni Slovenci po 25 letih samostojne države razočarani nad stanjem domovine. Ogenj dvoma o svetli prihodnosti dodatno podžigajo še črni oblaki nad Evropsko unijo, ki se kažejo s pogostimi krizami in spomnil na eno zadnjih, to je izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Ta je za ohranjanje demokracije, miru in blaginje zelo pomembna za vse evropske narode, tudi Slovenijo, a je hkrati opozoril na previdnost pred bruseljsko birokracijo in unifikacijo jezika. V luči slednjega je kot jezikoslovec namenil veliko kritik na račun tistih, ki na slovenskih univerzah predavajo v angleščini, z izgovorom, da je to univerzalen jezik. Dular je govor sklenil z mislijo, da ne glede na našo majhnost, naši dosežki na področju športa, znanosti in umetnosti kažejo, da se lahko postavljamo ob bok največjim. 

Večer je bil sklenjen z druženjem pred cerkvijo, kjer so gospodinje poskrbele za pecivo, tudi dobra kapljica je bila na voljo, skavti pa so zakurili kres. 

Gašper Tominc, foto: GT

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!