Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vrhnika
JUTRI
23°C
12°C
NED.
22°C
10°C
Oceni objavo

Božič na vasi

Za letošnji december smo imeli na Stari Vrhniki veliko idej. Pripravljali smo adventni sejem, delavnice, plesno predstavo z obiskom Božička in klekljarsko razstavo. Žal pa smo se morali zaradi epidemiološke situacije prilagoditi trenutnim razmeram in spremeniti naše načrte. Ki pa so postali še večji in na začetku celo neizvedljivi. Ampak kjer je volja in velika želja, je tudi pot. Kar je bilo še dober mesec nazaj le pobožna želja, je danes najlepša, najvišja in najbolj košata božična smreka v občini, mogoče celo v Sloveniji. Lepotico, ki raste že 70 let na »Hribih« in jo je gospe Emi Goričan posadila njena babica ob rojstvu, krasi 400 lučk, ki bodo svetile do 6.1.2021. Da nam je uspelo pričarati našo božično pravljico v teh negotovih časih, se moramo zahvaliti podjetju Dvig d.o.o., ki nam je nesebično priskočilo na pomoč in priskrbelo dvigalo, podjetju Elmi d.o.o.  za svetovanje pri nakupu lučk, podjetju Siliko d.o.o. in Občini Vrhnika za donacijo, Komunalnemu podjetju Vrhnika za priklop na javno razsvetljavo ter društvom na vasi (KD Stara Vrhnika, ŠD Povž in GE Stara Vrhnika) in Krajevni skupnosti, ki so priskrbeli preostanek sredstev. Vendar brez pogumnih in vztrajnih vaščanov, ki so dva dni preživeli v mrazu, vetru, megli in na 20 metrov visoki smreki, te pravljice ne bi bilo. Zato se še enkrat zahvaljujem v svojem imenu in imenu vseh, ki nam zaigra srce ob pogledu na božično smreko, naslednji ekipi: Lenart Ogrin, Boris in Ažbe Remžgar, Jani in Joži Krvina, Matic Ogrin, Kristjan Starič, Maks Ulčar, Metod Osredkar, Marko Garafolj, Ema Goričan, Andraž Semič, Matic Ogrin in Lara Nagode, ki je verjela v to najino noro idejo še preden so verjeli drugi. Naj bo ta čarobna smreka dokaz, kaj vse zmoremo, ko združimo moči in ne obupamo.

Prav tako nismo obupali nad Miklavževanjem, ki je tradicija na Stari Vrhniki že skoraj 30 let. V okrnjeni zasedbi in z varnostnimi ukrepi je Miklavž obdaril starostnike in otroke. Prelepa darilca za starejše in Miklavževo spremstvo je pripravila Barbara Bogataj (Lepo darilo, Barbara Bogataj s.p.). Veseli december smo nadaljevali s postavitvijo Božične dežele na igrišču pri Domu KS. V oktobru smo začeli z izdelavo hiške iz palet, ki naj bi predstavljala središče adventnega sejma in plesne prireditve. Za izdelavo hiške so svoj čas in trud podarili Kristjan Starič, Nik Ogrin, David Pretnar, Florjan Ogrin, Tilen Mesec, Tanja in Lara Nagode ter Tina Krvina. Zaradi ukrepov bo zaživela v vsem sijaju drugo leto, letos pa bo središče Božične dežele in klekljarske razstave naših klekljaric iz sekcije Zlati povž, ki jo vodi Petra Fefer. Božično deželo je obiskal tudi Božiček, ki je pustil darilca za otroke iz sekcij Kulturnega društva in Gasilske enote Stara Vrhnika. Božična dežela bo postavljena do 6.1.2021.

Sodelovali smo tudi v akciji »21 tisoč želja za 21 tisoč nasmehov« in izdelali 200 voščilnic, ki smo jih predali v DEOS Notranje Gorice, 200 voščilnic pa smo izdelali še za vaščane Stare Vrhnike in jih bomo razdelili v prihodnjih dneh.

Kljub vsem ukrepom in omejitvam, smo s skupnimi močmi uspeli pričarati praznično vzdušje na vasi in narisati nekaj nasmeškov na obrazih. V letu 2021 vam želimo vse dobro, zdravja, dobrih medosebnih odnosov, veliko druženja z domačimi in prijatelji, predvsem pa ostanimo prijazni, sočutni in ohranimo radost v srcih in iskrice v očeh.

Tina Krvina

Oglejte si tudi