Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

60 let združenja šoferjev in avtomehanikov

Vrhnika, 11. maj – Vrhnika verjetno že dolgo časa ni bila priča tako raznoliki motorizirani paradi, kot se je po njenih ulicah vila ob jubileju Združenja šoferjev in avtomehanikov Vrhnika (ZŠAM). Jubilej so obeležili na Stari žagi v Verdu, kjer so zaslužnim podelili priznanja, hkrati pa za vse goste pripravili družabno srečanje z živo glasbo.
Parada je bila prava paša za oči, povsem nekaj drugega kar smo vajeni. Udeležilo se jo je na desetine vozil, od motorjev in starodobnih vozil do tovornjakov, vojaških ter interventnih (gasilci, policija) vozil. Pot jih je vodila z Vrhnike po klancu v Verdu pred osrednje prizorišče pred Staro žago, kjer jih je pozdravil ešalon domačih in vabljenih uniformiranih pripadnikov ZŠAM. Vrhniška organizacija letos 12. julija (1959) praznuje 60. obletnico delovanja, za kar je dan poprej ob občinskem prazniku prejela srebrno občinsko priznanje. Resda se je družbena struktura in z njo pomen šoferjev ter avtomehanikov v tem obdobju spremenila, a preventiva v prometu, ki je bila vedno ena njihovih glavnih dejavnosti, je glede na današnjo številčnost prometa bolj v ospredju kot kdaj koli. Zato ne preseneča, da jih je župan Daniel Cukjati v svojem pozdravu označil za organizacijo, ki je na vrhniškem območju naredila ogromno za varnost in vzgojo v cestnem prometu ter da si je občinsko priznanje več kot zaslužila. Predsednik združenja Franjo Čretnik je dejal, da gre razloge k dolgoletnemu obstoju pripisati modrosti in vztrajnosti njihov članov, ki so ne glede na svojo starost še vedno nepogrešljivi pri izvajanju društvenih aktivnosti. Obljubil je še, da bo združenje izdalo zbornik, v katerem bo zapisana zgodovina združenja, ta pa bo izšel ob njihovem občnem zboru. Aleš Kocjančič, predsednik Zveze ZŠAM Slovenije, pa je 60 let vrhniškega združenja označil za jubilej nesebičnosti, pomoči, preventive, povezovanja in druženja.

Dogajanje na Stari žagi je bilo prežeto tudi s podelitvijo priznanj in zahval posameznikom ter organizacijam. Podelili so značke ter plakete s srebrnim in zlatim vencem, plaketo tovarištva za posebne zasluge pa je prejel predsednik združenja Franjo Čretnik. Med drugim so v svojo sredo sprejeli obnovljen društveni prapor in nanj pripeli trak občinskega Sveta za vzgojo in preventivo v cestnem prometu.

Dobro uro dolg uradni del, ki ga je povezovala Anita Čretnik, s Cankarjevimi deli pa obogatil Damjan Debevec, so zaključili z druženjem ob živi glasbi. Velja še omeniti, da so zbirali tudi prostovoljna sredstva za nakup kolesa za nižji izobrazbeni standard Cankarjeve osnovne šole.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi