Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Kaj pomeni biti človek? revolucija človeškosti 2/8

Danes živeči smo potomci zagovornikov in vzdrževalcev opičje meme in nisem daleč od resnice, če rečem, da je nastanek in razvoj mehanske znanosti koristen predvsem za to, da to memo razbije. Ni slučajno, da se je mehanska znanost pojavila hkrati s prevzemom Darwinove teze. Zaradi dolgotrajne, kronične okrnjenosti lastne presoje o resnični naravi človeka in življenja, potrebujemo mehanske nadomestne, da to naredijo namesto nas. Ko z oči snamemo kopreno opičnosti, se nam zjasni dejstvo, da smo ljudje že od samega začetka polnokrvni ljudje z vsemi atributi, danostmi in zmožnostmi, kakršne imamo danes in da ne čas ne družbeni napredek nimata nič pri tem!!


Pravzaprav resneje, ko bredemo po človeški zgodovini, bolj kristalna slika človeških zmožnosti se nam razkriva... v vsakem času so nam pot človeškosti osvetljevali velikani duha. Iz res senčnih vzgibov nas v šolah raje učijo o Hitlerju, Stalinu, vojnah... ne pa o Jezusu, Gandiju, Krišnamurtiju, T.N.Hahnu in mnogih drugih osvobojencih izpod kulturnih mem... tudi sodobnih Moojiju, J.Dispenzi, G.Bradenu, M.Beckwithu, R.Spiri... . Ne samo, da nas je 'napredek' in razvoj tehnologije osiromašil v naših zmožnostih, v celoti jih je začel nadomeščati!


Staroselska kultura, ki jo je 'človek napredka' tako ognjevito iztrebljal, danes ponovno dobiva na veljavi. Vendar staroselska kultura tistih časov ne bo kultura današnjih časov. Lahko so nam v navdih, a kultura današnjega časa mora vznikniti iz trenutnega metafizičnega komposta. Pričamo fundamentalni revoluciji, kaj pomeni biti človek in človeški in nimamo primera človekove kulture, ki nam bi lahko bila vzor za položaj, v katerem se nahajamo.


Danes smo morda močneje in pogosteje izzvani v razumevanju človeškosti kot prej. Z pojavom ogrožajočega virusa smo se zelo na hitro preobrazili v bitja, ki imamo nadzor nad imunskim sistemom, čeprav nam je tisoče let prej vladala 'tuja' misel nemoči nad seboj. Nobena epidemija v zgodovini ni botrovala takemu kvantnemu preskoku človeškega razumevanja. Dolgo, dolgo smo vztrajali v prepričanju, da smo krhka bitja, na milost in nemilost vržena v surovost okolja, človeških konfliktov... in da potrebujemo nekaj zunanjega, da se počutimo varne, da lahko v polnosti zaživimo in ljubimo, da presežemo napore preživetja.


Sledi: Snemanje človeškega kalupa 3

Oglejte si tudi