Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Nagrajena "eko smreka" Medvedkov

Kranjska čebela, znana tudi pod imenom kranjska sivka, je avtohtona čebelja rasa, ki se je razvila na območju Slovenije. Ker je zelo miroljubna in pridela veliko medu, je pri čebelarjih že od nekdaj zelo priljubljena. Okoli nje se je razvila bogata slovenska čebelarska tradicija.
Za čebele v Sloveniji, kjer je kar 60 % površine prekrite z gozdovi, je najpomembnejša gozdna paša, ki je obenem glavni vir njihove hrane. Eden od virov hrane je prav smreka. Zato si moramo prizadevati, da gozdove ohranjamo čim bolj bogate. Če kranjska sivka izumre, bo izumrlo tudi slovensko čebelarstvo in pridobivanje medu. 21 čebeljih družin kranjske sivke domuje tudi v Hoferjevem raziskovalnem čebelnjaku, ki je postavljen v upravno-logističnem centru podjetja in namenjen predvsem raziskavam. Hofer ga je zgradil v sodelovanju s Slovensko čebelarsko zvezo. Eko smreka je izdelana iz lepenke in je alternativa pravim smrekam iz gozdov. Zato smo se tudi mi letos odločili, da sodelujemo v tem projektu in izdelamo našo Eko smreko. Okrasili smo jo z različnimi naravnimi materiali (nastale so zelo izvirne čebele in rožice), s čebeljim voskom in stekleničkami Gelee royala. Otroci so sodelovali, ko smo zbirali ideje za izdelavo in tudi pri sami izdelavi. Pogovarjali smo se o ohranitvi dreves, čebel in nasplošno naše narave. Sliko naše smreke smo poslali, sedaj pa lahko zanjo glasuje vsak, kateremu je naša smreka všeč. Izmed vseh smrek bodo izbrali nagrajene in lahko se zgodi, da bo prav naša smreka stala v eni od Hoferjevih poslovalnicah. (Hofer in Medex sta glavna organizatorja natečaja)

Otroci že veliko vedo o ohranjanju narave in skrbnem odnosu do nje. Mnogi svoja znanja prinešena od doma, v vrtcu le nadgrajujejo, vsi pa jih ozaveščamo in živimo vsak dan.

Misliva, da je otrokom potrebno vzbuditi skrb za naravo, se pogovarjati o tem, kaj in kako lahko prispevamo vsi, ki se zavedamo lepot narave in njenega pomena za naše zdravo življenje.

POTRUDIMO SE IN NAREDIMO VSE, DA OHRANIMO NAŠE ČEBELE, GOZDOVE IN VSO NARAVO, POMAGAJMO JI, DA SI BO OPOMOGLA OD VSEH NESREČ.

 

3. 12. 2014, so nas, Medvedke iz Barjančka, obvestili, da je naša eko smreka ena izmed 75 nagrajenih izbranih smrek. Podjetje Medex in Hofer nam bosta poslala lepo medeno nagrado, smreka pa bo krasila eno izmed številnih poslovalnic Hoferja. Vsi skupaj smo se nagrade zelo razveselili in komaj čakamo na medeno poslastico. Zahvaljujemo se vsem, ki so za našo eko smreko glasovali in jim je bila všeč.

Otroci pa so se med samimi dejavnostmi spomnili tudi zanimivo uganko in se s tem neznansko zabavali: EKO, EKO, EKO KRAVA PIJE …

Želimo vam en lep medeni december.

 

Lep pozdrav od okolju prijaznih Medvedkov

Vrtec Vrhnika, enota Barjanček

Oglejte si tudi