Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Lune ustvarjajo

Župnijski vrtec Vrhnika nas do sedaj še ni razočaral, a letošnje leto je za štiri in pet letnike iz skupne Lune še prav posebej zanimivo. Da bodo lune potovale skozi kratko zgodovino časa je postalo jasno, ko so se zaslišale prve zgodbe o dinozavrih. A dinozavrov že dolgo dolgo ni več. Za njimi smo prišli ljudje s svojimi navadami in običaji, zato sedaj naši mali že vedo, kako so živele naše praprapra (in še nekajkrat pra) babice in vse kaže, da se bodo skozi zgodbe in igre kmalu vrnili v naš čas.

Tako je to, ko se prvič srečaš z zgodovino. Spoznavajo jo skozi pesmi in igre, ki so se igrale takrat, ko še ni bilo telefonov, televizije in računalnikov, ko so se ljudje zabavali z bolj družabnimi rečmi. A zgodovina ni vse kar polni glave malih lun, saj je v njih tudi polno idej, ki se preko prstov in dlani spreminjajo v stvari. Lune ustvarjajo. In to ne samo običajnih risb, slik, čičk in čačk ter kupčkov gline. Lune ustvarjajo prave umetnine! Uporabiti znajo vse, kar pride pod roke, pa naj bo to les, žica, plastenke, školjke, volna ali pa kiparska masa... Iz vsega tega znajo narediti svet v malem –  zemljo, morje in nebo. Da bo mera polna, so v božičnem času izdelali celo malega Jezuščka v jaslih iz koruznega ličkanja.

Da lunam ne zmanjka navdiha poskrbijo skrbne vzgojiteljice, ki jim včasih predstavijo koga prav posebnega. Tako so lune že spoznale umetnika Davida Smitha in njegove kipe iz žice. Po pravici povedano, smo se morali doma starši kar malo potruditi, da smo ostali v koraku z njihovim novim znanjem. Lune pa so medtem že izdelovale vsaka svoj kip iz žice.

A to menda še ni vse, saj se iz dobro obveščenih virov sliši, da lune do konca leta čaka še kar nekaj umetnikov in tehnik ustvarjanja.

V januarju so lune obiskale narodno galerijo. Če smo sprva mislili, da je to kar malo preveč za 4-5 letnike, smo se pošteno motili! Lune so v galeriji pridno poslušale predstavitev, opazovale slike in na njih iskale predmete o katerih so se pogovarjali. Celoten ogled je bil simpatično prepleten s pravljico o škratu Galu in vsi so prav nestrpno pričakovali, če ga bodo kje videli. Najbolj pridni so ga čisto na koncu res! Po obisku galerije so vzgojiteljice zbrale vtise, ki smo jih starši lahko prebrali na oglasni deski. Vse kaže, da so se imeli super.

Seveda pa naše lune niso samo umetniško in kulturno nadarjene. Njihovo glavno vodilo letos je namreč »gibanje je naš način življenja«. Rade se podajo na Sveto Trojico, v Močilnik ali na kakšno vrhniško igrišče. Ko pride otrok domov in ti pove, da pot na Sveto Trojico sploh ni več naporna, je občutek prav dober. Veliko so na svežem zraku, veliko se gibajo. Trenutno je seveda najbolj aktualno sankanje in to kar na vrtčevskem igrišču.

K sodelovanju smo povabljeni tudi starši. Poleg vsakoletnih delavnic imamo letos prav posebno nalogo polepšati rojstni dan svojega otroka z obiskom v vrtcu. Na rojstni dan se pridružimo otroškemu praznovanju v vrtcu s kratkim programom za otroke, kot ga pač oblikuje vsak sam. V tem okviru so otroci poslušali pravljice, igranje na različne inštrumente, se učili francosko in še bi lahko naštevala.

Našim lunam v vrtcu prav gotovo ni dolgčas, postali pa so tudi pravi prijatelji, ki uživajo v igri drug z drugim, kar je pomembna popotnica za življenje. In ker je v vrtcu tako lepo, je včasih kar težko zapustili prijatelje in se vrniti domov.

Maja Jurjevčič

Oglejte si tudi