Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Otvoritev knjižnice Deteljica na PŠ Bevke

Branje knjig je čudežno potovanje. Vsekakor nam koristi, saj spodbuja naš čustveni, socialni in intelektualni razvoj. Z branjem spoznavamo druga življenja, drugačna življenja, ki jih najverjetneje ne bomo nikoli sami izkusili. Učimo se novih besed, knjižnega jezika, bogatimo svoj besedni zaklad in pridobivamo znanje o okolju, ki nas obkroža, o ljudeh, kulturi, naravi…
… Ta znanja potrebujemo zato, da bolje razumemo svet okoli sebe. Knjiga nam torej daje širino, hkrati pa nas tudi pomirja, sprošča ali navdihuje. Vsakomur se življenje, ki ga živi, včasih zazdi pusto ali dolgočasno. In prav zato so na voljo knjige – da se potopimo v nek nov svet in odkrivamo nove stvari.

Na PŠ Bevke ni bilo delujoče šolske knjižnice. V manjšem kabinetu, ki je služil kot računalniška učilnica, knjižnica in prostor za nudenje individualne učne pomoči, so bile na policah zložene knjige. Knjige niso bile sistematično razporejene, temveč zložene na police zgolj naključno. Ker se je skozi leta nabralo kar nekaj teh knjig, se ni vedelo katere knjige se v knjižnici nahajajo. Prav tako se nikjer ni vodila evidenca knjig, ki so bile v knjižnici. Med tem zajetnim kupom knjig je bilo nemogoče najti točno določeno knjigo oz. z gotovostjo vedeti ali se ta knjiga v knjižnici sploh nahaja. Knjižnica je služila kratkočasenju otrok med odmori, ki so s police potegnili knjigo, jo prelistali in nato odložili nazaj (ne nujno na isto mesto).

V letošnjem šolskem letu pa se je zaradi kombiniranega oddelka spraznila učilnica. Zaradi vpisanega števila učencev smo vedeli, da bo učilnica prazna najmanj 5 let, zato se je od nekje porodila ideja o ureditvi šolske knjižnice v tej učilnici.

Učenke 5.c razreda (Julija Keršmanc, Maja Lenarčič, Nika Tia Mele, Nika Prebil, Karin Zorc in Maruša Žakelj) so delo ureditve knjižnice z navdušenjem sprejele in od tega trenutka dalje same začele ustvarjati podobo nove šolske knjižnice.

V učilnici so po celotni dolžini razreda razporejeni predalniki v obliki črke L. Dekleta so si zamislila, da bodo na te predalnike položile plastične zabojnike, v katere bodo razporedile knjige. Zabojniki bodo posebej za :

-           knjige z velikimi tiskanimi črkami (za bralce začetnike),

-           slikanice z malo besedila (za najmlajše),

-           knjige z malimi tiskanimi črkami zložene po abecedi (za zahtevnejše bralce),

-           pesniške zbirke,

-             uganke,

-           poučne knjige,

-           strokovne knjige,

-             revije in knjige za čitalnico.

 

Vse knjige iz kabineta so prenesle v to manjšo učilnico, knjige popisale in predvidele, v kateri zabojnik knjiga sodi. Knjigo so ustrezno označile, da se bo tudi v prihodnje vedelo, kam se določena knjiga odloži. Vse zabojnike so opremile z etiketami in označile mesto, kamor zabojnik sodi.

Dekleta so novi knjižnici določila ime Deteljica. Predvidele so tudi knjižnične izkaznice za vse učence naše šole. Poleg izkaznic so uredile tudi zvezek izposoje.

Knjižnico bodo v celoti vodili in urejali učenci petega razreda. Tudi urnik izposoje je urejen glede na odmore. Knjižnica bo odprta torej med odmori in po koncu pouka.

V knjižnici Deteljica bodo potekale tudi pravljične urice. Te se bodo odvijale ob petkih 45 minut pred pričetkom prve šolske ure. Od ponedeljka dalje bo knjiga, ki bo predstavljena med pravljično uro, razstavljena na posebej predvidenem prostoru.  Pravljične urice bodo prav tako vodene s strani učencev. Predvidevane dejavnosti so branje slikanice, obravnava in delavnica na temo slikanice.

Glede na to, da je knjižnica Deteljica manjši razred, je zaenkrat prostora dovolj. Knjige so lepo razporejene po predalnikih, predviden je prostor za izposojo, prostor za predstavitev naslednje  pravljične urice, čitalniški kotiček in v učilnici se nahaja tudi računalnik in projektor.

Knjižnico je slavnostno odprla ga. Mihaela Mrzlikar, ravnateljica OŠ Log – Dragomer, 11. januarja 2016. Otvoritve se je udeležila tudi pravljičarka ga. Zlatka Brezovar, ki je dekletom s svojim znanjem in izkušnjami pomagala pri načrtovanju in ustvarjanju knjižnice. Ob tej priložnosti nam je velikodušno podarila zajeten kup knjig.

Z odprtjem knjižnice delo nikakor še ni končano. Predvidevamo še vnos vseh knjig in avtorjev v računalniško bazo, kjer bo bolj enostavno in preglednejše iskanje knjig.  Če nam uspe pa seveda tudi posodobitev izposoje z računalniškim beleženjem. Želja je veliko, idej nam pa tudi ne manjka. Upam le, da nas bo držal zanos, oziroma kakor pravi angleški pregovor : »Kjer je želja je tudi pot«.

 

Sandra Jovanov, učiteljica na PŠ Bevke

Oglejte si tudi