Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Oktober - mesec šolskih knjižnic

Oktobra praznujemo šolske knjižnice mednarodni šolskih knjižnic. V šolski knjižnici Osnovne šole Ivana Cankarja smo praznovanje začeli prve dni oktobra ob Tednu otroka.
Letošnje praznovanje je vodilo geslo:  ŠOLSKE KNJIŽNICE – VEZ MED PRETEKLOSTJO, SEDANJOSTJO IN PRIHODNOSTJO. Opozorilo nas je  na bogastvo, ki ga knjižnice hranimo. V šolskih knjižnicah  imamo shranjene knjige in dokumente, ki pričajo o preteklem času in ohranjajo zgodovino, skrbijo za sedanjost in prihodnost naših učencev s tem, da jih opremljajo s kompetencami, ki so potrebne za uspešno delovanje v današnji družbi. Praznovanje mednarodnega meseca šolskih knjižnic pa opozarja na široko paleto dejavnosti, s katerimi šolske knjižnice svoje uporabnike, zaposlene na šolah in učence, preko njih pa tudi starše opremljajo za življenje. Za uporabnike smo v šolski knjižnici OŠ Ivana Cankarja zato pripravili naslednje dogodke:

V četrtek, 4. 10. 2012, smo imeli v šolski knjižnici na Lošci 1 bralni zajtrk. Udeležilo se ga je 28 učencev  iz 4. in 5. razreda. Knjižničarki sva jim predstavljali mladinske knjige, ki sodijo v P bralno stopnjo, njihove zgodbe pa so povezane z letošnjo temo Tedna otroka – radosti in stiske odraščanja. Učenci so na koncu dogodka zapisali svoje misli o bralnem zajtrku:

  • Anej, 4. a: ”Dobro je bilo takrat, ko je knjižničarka brala. Ni mi bilo všeč, da so nekateri odhajali takrat, ko je brala.”
  • Kaja, 4. a: ”Bilo mi je všeč, ker je bilo veliko zanimivih zgodb. Hočem, da je knjižni zajtrk še kdaj. Ni mi bilo všeč , da je bilo hitro konec.”
  • Živa, 4. c: ”Všeč mi je bilo, da niste povedali konca zgodbe. Najbolj mi je bila všeč knjiga o avtocesti.”
  • Izak, 4. d: ”Ta bralni zajtrk je bil super. Če bi se lahko še ponovil, ampak ne v četrtek, če lahko v sredo. Najbolj so mi bile všeč knjige. Komaj čakam, da se ponovi. Hvala!”
  • Aleksa: ”Zajtrk je bil sočen in knjigice so bile zanimive.”
  • Inti, 4. d: Zelo mi je bilo všeč,  ko ste brale knjige. Bile so zelo zanimive.“

Slika 1

Zadnji dan v tednu otroka, v petek, 5. 10. 2012, je napočil čas za pravljično urico za najmlajše obiskovalce šolske knjižnice. Učenci 1.-3. razreda so v času jutranjega varstva obiskali šolsko knjižnico na Tržaški 2, kjer smo na pravljični urici govorili o odraščanju, njegovih stiskah in radostih. Ogledali smo si poučne knjige s to temo, na koncu pa so učenci prisluhnili pravljici Kaj dela očka? S pravljično urico smo bili vsi zadovoljni, učenci pa so izrazili željo, da bi se še kdaj ponovila.

V petek, 19. 10., smo z devetošolci začeli z reševanjem slovenskega MEGA kviza. Spoznali so življenje in delo slovenske pisateljice Zofke Kveder. V letošnjem šol. letu poteka 7. cikel slovenskega knjižnično – muzejskega MEGA kviza z naslovom PORTRETI SLOVENSKIH PIONIRK. V luči evropskega leta državljanov se bodo vsi reševalci  podrobneje posvetili Slovenkam, ki so z izjemnimi, pionirskimi dosežki zaznamovale svoj čas in se vpisale v zgodovino slovenskega naroda.

Pozabili nismo niti na praznik Čebelice, s katerim se na rojstni dan pisateljice Kristine Brenkove spomnimo na njeno vlogo pri porajanju te otroške knjižne zbirke. Drugošolci so se udeležili pravljične urice v Cankarjevi knjižnici Vrhnika, kjer so slišali vse štiri zgodbe iz zadnjega »roja« Čebelice.

V četrtek, 25. oktobra, smo imeli v šolski knjižnici literarni večer, na katerem smo gostili dve mladinski pisateljici in urednico njunih knjig. Spoznali smo prvi del fantazijske sage ČARNI ANGEL (serija Pravi svet) in mladinsko pisateljico Danilo Žorž, mlado odvetnico iz Ajdovščine, ki je bila že dvakrat nominirana za nagrado večernica, ter avtorico Natalijo Nanevsko Đuričić, arhitektko iz Ljubljane, po rodu iz Bitole, ki je predstavila prvi del pustolovsko-fantazijske sage z naslovom OTROCI AVALONA (serija Pozabljeni). Med  sproščenim klepetom ju je urednica spraševala o mnogih rečeh:

  • Kako nastane dobrih 400 strani napetega branja?
  • Je pomembno, kaj da avtorica jesti junakom?
  • Te kje čakajo poldragi kamni, ki v sebi skrivajo moč čaranja?
  • Je vročina znak za odhod k zdravniku ali … v druge svetove?
  • Kje je večja divjina, v gozdu ali med šolskimi klopmi?

S svojimi odgovori na vprašanja sta avtorici na drugačen, zanimivejši način predstavili prvi knjigi iz svojih novih knjižnih sag. Na koncu srečanja sta šoli podarili svoji knjigi, ki sta ju na ravnateljičino prošnjo tudi podpisali.

S tem dogodkom smo zaključili letošnji mesec šolskih knjižnic, ki je vsakdanje življenje šole in šolske knjižnice obogatil z zanimivimi dogodki. Odzivi uporabnikov (učencev in učiteljev) so bili pozitivni, izraženih je bilo tudi veliko želja po več takšnih dogodkih.

V naslednjem šol. letu bova zato knjižničarki spet organizirali praznovanje meseca šolskih knjižnic na malce drugačen način.                                                

 

knjižničarki Andreja in Andreja

Oglejte si tudi