V petek, 16. novembra, smo tudi na naši šoli obeležili dan slovenske hrane, ki naj bi od letos dalje potekal vsak tretji petek v novembru. Na ta dan naj bi vse slovenske šole in vrtci organizirali tradicionalni slovenski zajtrk, sestavljen iz živil iz naravnega okolja in živil domačih proizvajalcev.
Na naši šoli smo se odločili, da bomo kar cel dan posvetili domači in lokalno pridelani hrani. Tako so ta dan imeli otroci na jedilniku:
- za zajtrk: črn kruh, maslo, med in mleko
- za kosilo: dušeno kislo repo, matevž, pečenice in jabolko
- za popoldansko malico: kislo mleko in polnozrnati prepečenec
Vsa živila smo kupili pri lokalnih proizvajalcih in večina je bila tudi ekološko pridelana. Naši kuharji so bili pripravljeni delati pečenice kar sami v šolski kuhinji, kar je temu dnevu dalo še poseben čar. Tudi učitelji so na ta dan v okviru pouka in podaljšanega bivanja posvečali pozornost lokalno pridelani hrani in njenemu pomenu za nas in naše kmetijstvo.
Še nekaj mnenj naših najmlajših:
- Meni je bilo zelo dobro in bi hotel, da je tako vsak dan. Gaj Jurij, 2. r
- V petek mi je bilo zelo všeč, ker smo jedli domačo hrano. Andreja, 4. r
- To kosilo je bilo zelo dobro, zato bi ga imel še enkrat. Tjaž, 2. r
- Jabolko, mleko, čaj, hruška, med, maslo … super všeč mi je bilo. Miha, 2. r
Vodja šolske prehrane OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika Petra Skočir



